Пастор се отказа от службата си, ръкоположил го агент на ДС
Пастор се отказа от службата си, ръкоположил го агент на ДС / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Пастор Борислав Асенов от Презвитерианския съюз скъса публично дипломата си, с която е ръкоположен да извършва обреди. Като мотив той изтъкна, че преди четири години е бил ръкоположен да служи на Бога от доносник на Държавна сигурност, а именно – от пастор Павел Иванов, бивш директор на Презвитерианската семинария и бивш председател на Евангелските църкви.

Пред Дарик пастор Асенов заяви, че ще поиска повторно да бъде ръкоположен, но вече от почтен духовник. Пасторът уточни, че не се отрича от лидерството си в Презвитерианския съюз, нито от дипломата си на бакалавър по теология от Германия, но не може да продължи да извършва обреди, след като е бил ръкоположен за това от агент на ДС, който е донасял за други духовници на тоталитарния режим, хвърлени в затвора впоследствие.

„Аз се прекланях пред този човек, който ме е ръкоположил за пастор – Павел Иванов Иванов. Той беше за мен всичко, докато не попаднаха в ръцете ми страхотни книги и истини. За да стигне до това място, председател на Евангелските църкви в България, той е вкарал маса хора в затвора по време на режима”, каза пастор Борислав Асенов.

Пасторът скъса дипломата си и свали одеждите си пред екипа на Дарик в двора на Първа евангелска църква, при чийто пастор Христо Куличев възнамерява да получи второто си ръкополагане. Дотогава пасторът се зарече, че няма да служи: „Не искам да съм пастор, не искам престъпник, доносник да ме ръкоположи”.