Парламентът обсъжда закона за родното ФБР
Парламентът обсъжда закона за родното ФБР / netinfo

По време на извънредното си заседание парламентът ще обсъди на второ четене проектозакона за Държавната агенция „Национална сигурност”. Идеята за създаването на агенцията бе лансирана за първи път от премиера Сергей Станишев през лятото, когато бяха направени първите промени в кабинета. В новата агенция ще влязат Национална служба „Сигурност”, Военното контраразузнаване и финансовото разузнаване, за чието място до последно в управляващата коалиция имаше противоположни мнения.

Агенцията за финансово разузнаване да бъде дирекция в състава на ДАНС, реши вътрешната комисия на свое заседание миналата седмица. Депутатите предвиждат още в преходните и заключителните разпоредби на закона да запазят правомощията на финансовия министър относно прилагането на мерките по закона за пране на пари. Сред другите спорни моменти, които забавиха приемането на закона на второ четене, бе и въпросът за статута на служителите на агенцията. В предложения на пленарната зала вариант на закона всички те ще бъдат девоенизирани, включително и служителите на военното контраразузнаване.

От проекта отпаднаха всякакви лустрационни текстове, които предвиждаха шефовете на агенцията за национална сигурност да не са работили в ДС. Вътрешната комисия записа само изискването председателят на агенцията и двамата му заместници да имат 10-годишен професионален стаж в службите за сигурност. Това условие няма да е валидно за останалите служители. Координацията между МВР и ДАНС пък ще осъществява главният секретар на вътрешното министерство, за да се избегне дублаж в дейността на двете ведомства.

Според закона държавният глава ще назначава шефа на агенцията по предложение на МС. В закона за държавния бюджет за 2008 г. пък има предвиден резерв за новата агенция, обясни преди седмица шефът на вътрешната комисия Николай Свинаров.