/ БГНЕС
Парламентът не гласува кандидатите за заместник-председатели на Комисията за финансов надзор Румен Соколов и Йордан Чомпалов. Въпреки че двамата събраха подкрепата на ГЕРБ, депутатите от Обединени патриоти гласуваха с въздържал се, а опозицията беше против и така гласовете не бяха достатъчни за избор на заместници в КФН.

Процедурните правила за избор бяха приети от депутатите на 26 юни. Румен Соколов беше кандидат за зам.-председател на управлението „Надзор на инвестиционната дейност“, а Йордан Чомпалов за „Осигурителен надзор“.

Двамата бяха изслушани в Комисията по бюджет и финанси на 25 юли. Кандидатурите им бяха представени на депутатите от председателя на КФН Карина Караиванова.

„Двамата кандидати са професионалисти с безукорна репутация. Ще допринесат за работата на комисията и повишаването на нейния потенциал“, заяви тя. Румен Гечев от БСП обясни, че Йордан Чомпалов няма управленски опит, а Румен Соколов няма професионален опит и образование в сферата, за която се кандидатира. Той посочи, че БСП няма да подкрепи двете кандидатури.