Бизнесменът Ивайло Пенчев, чийто сигнал стана повод за смяна на ръководството на „София тех парк”, сега се оплака от Комисията за финансов надзор, съобщава NOVA.

Според Пенчев, институцията без основание проверява платформата му за онлайн сделки. Фирмата му осигурява за клиентите избор между няколко оферти на застрахователи, за да може да се сравнят цените. По сигнал на Асоциацията на застрахователните брокери обаче регулаторът започна проверка дали дейността на Пенчев е законна.

В официална позиция брокерите коментират, че бизнесменът категорично не е запознат със законите в застраховането, но приветстват нови участници на пазара, ако те спазват професионалните правила.

По думите на бизнесмена, клиентите му също са били проверявани, което създавало у тях усещане, че вършат нещо нередно.

„Всъщност се случват търгове с обратно наддаване, цените падат и корупцията изчезва. Унищожаваме корупцията, затова ни удрят”, коментира Пенчев.

„Това е институционален натиск. Комисията действа против интересите на потребителите на застрахователни услуги”, оплака се той.

Комисия за финансов надзор
nova.bg


Комисията за финансов надзор отговори с остра позиция срещу бизнесмена. Според регулатора, словесната игра е надминала допустимото ниво на натиск срещу независимостта на комисията.

От институцията обясняват, че са започнали проверка след жалбата на застрахователите. Комисията е длъжна да я направи, а Пенчев не е застрахован от контрол от страна на държавата.

Резултатите на регулатора още не са готови, но, според позицията му, Комисията за финансов надзор няма да се впечатли "от никаква словесна агресия, а ще отстоява закона”.
nova.bg