Парламентарна комисия се събира извънредно за президентското вето
Парламентарна комисия се събира извънредно за президентското вето / снимки: БГНЕС

Парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения се събира, за да гласува ветото на президента върху Закона за военното разузнаване, засягащо поста на Йордан Бакалов.

Заседанието на комисията се провежда извънредно, въпреки че депутатите са във ваканция до провеждането на местните избори на 25 октомври.

Президентът наложи вето на поправката „Бакалов”

Директорът на служба „Военна информация” Йордан Бакалов подаде оставка веднага след като в НС гласуваха текст, според който на шефския пост може да бъде само военен.

Министърът на отбраната Николай Ненчев не му прие оставката, а премиерът Бойко Борисов коментира, че има информация, че президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето.

Мотивът за оттеглянето от поста бе обяснен с това, че в гласувания закон за военното разузнаване са заложени две пречки пред оставането на Бакалов на поста. Първата е изискването да има над 10 г. стаж в системата за национална сигурност. Втората е шеф на военното разузнаване да бъде само висш офицер. Предишният вариант на закона допускаше назначаването и на цивилен. Бакалов бе назначен за директор на служба „Военна информация” на 19 май т.г.

Премиерът заяви подкрепата си за шефа на военното разузнаване

В коментара си Борисов заяви, че е чул за идеята за подготвян нов кандидат за поста на Бакалов. „Не виждам защо като е военно разузнаването да няма цивилен началник”, каза премиерът. Това, според него, е изключение от правилото, но Бакалов е вътрешен човек от системата, освен това е бил и в комисията по сигурност в парламента. Борисов смята, че Бакалов е достатъчно добър професионалист за тази дейност. По повод втората кандидатура, за която и той бил чул, Борисов обобщи, че като отминат изборите и хората се завърнат, ще изясни случая.

Парламентарна комисия се събира извънредно за президентското вето
netinfo

Президентът Росен Плевнелиев действително наложи ветото като в аргументите си записа, че досега дейността на служба „Военна информация” се уреждаше от два текста в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.