Вътрешният министър Валентин Радев
Вътрешният министър Валентин Радев / БГНЕС, архив
Част от глобите на пътните нарушители ще се предоставят на общините за нови камери за засичане на скоростта, съобщи в Перник вътрешният министър Валентин Радев, цитиран от БНТ. Министърът разговаря с кметове от областта, които поискаха от ръководството на МВР повече униформени в малките населени места. Идеята част от глобите да бъдат дадени на общините за видеоконтрол е на премиера Бойко Борисов.

Цветанов: 50% от глобите на нарушителите ще отиват за камери в урбанизираната зона

Министърът обясни, че в момента юристите на министерството работят върху това, дали и кога могат да се преотстъпят част от парите, които се събират от пътно-транспортни нарушения да остават за населените места. "И какви ще бъдат техните ангажименти - да поставят камерите, да ги купят или нещо друго, ще го изчистим точно как да стане", каза министърът.

Липсата на достатъчно полицаи в малките населени места продължава да бъде проблем в цялата страна, стана ясно от срещата на Валентин Радев с кметовете от Пернишка област.
"Но дали ще бъдат повече или по-малко зависи от тази интерактивна карта на цялата държава и професионалното ръководство са решили, че там са толкова полицаи в това населено място", каза Радев.

Ще купуват камери за контрол на скоростта с пари от глоби?

Според министъра липсата на полицаи може да се компенсира с технически средства, като даде за пример новия център за видеонаблюдение в Перник.

"Повече камери означава по-малко личен състав, който се занимава с такова наблюдение да го пренасочим към други функции", каза той.

Над 50 са инсталираните камери на възлови места в Перник. Освен че могат да засекат автомобила, те показват и неговия регистрационен номер. Камерите са от ново поколение, предават картина в тъмната част на денонощието и във всякакви метеорологични условия.