/ БГНЕС
В Бургас към момента обстановката е сравнително спокойна, съобщиха от Общината. Постъпили са десет сигнала за паднали или наклонени дървета в комплексите "Меден рудник", "Славейков", "Черно море", "Братя Миладинови", на пътя Бургас- квартал "Сарафово", квартал "Долно Езерово".

Два от сигналите са за дървета върху автомобили. Работи се по отстраняване на проблемите.

Областният управител на област Бургас Пламен Янев свиква спешно експертно събрание на оперативния щаб във връзка с влошената климатична обстановка, съобщиха от пресцентъра на Областна управа.



Вятърът в община Царево продължава да е силен. Има много паднали дървета към селата Българи, Кости и Бродилово, съобщиха от общинската администрация. Екипи на общината и пожарната служба вече са на място и разчистват блокираните пътища.

"Възможни са проблеми и прекъсване на електричеството в тези райони. Шофьорите на автомобили да бъдат внимателни, тъй като има навявания от сняг", съобщиха за БТА от администрацията. От там призоваха гражданите да бъдат внимателни и при възможност да ограничат придвижването си навън. 

Остава в сила предупреждението за опасно време в Царевско, след като Черноморски циклон донесе буря с вятър около 100 километра в час снощи. Тази сутрин общината издаде предупреждение да не се преминава по пешеходната алея към кв. "Василико", тъй като морето я залива. Автомобилите могат да преминават от пътната връзка при к-г "Нестинарка" или при пожарната служба - Царево. 

Силният вятър събори дървета и рекламни табели в Свети Влас, изпочупени са витрини на търговски обекти, улично осветление. 

Затруднено е преминаването на автомобили на главната улица "Свети Власий", където има съборено голямо дърво. В момента движението се осъществява само в едната лента. Нямаме данни за пострадали, каза за БТА кметът на Свети Влас Иван Николов. Той призова жителите и гостите на Свети Влас да бъдат особено внимателни

Ураганният вятър е отнесъл ламарини, изпочупени са огради, керемиди на покриви. Вятърът продължава да е силен, каза Николов.

Материални щети са нанесени и на търговски обекти в курорта "Слънчев бряг." От силния вятър там има паднали обекти, изпочупени са клони на дървета, видя репортер на БТА.

Тази нощ Община Варна обяви бедствено положение заради усложнената метеорологична обстановка. Оранжев код за опасно силен вятър е обявен за Източна България днес, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Кодът е сила за областите Бургас, Варна, Добрич, Русе, Разград, Силистра, Сливен, Търговище, Шумен, Ямбол. Предупрежденията на метеоролозите са за бурен и ураганен вятър от север-северозапад с пориви до 30-35 м/сек. Очакват се значителни валежи от дъжд, които бързо дори и по Черноморието ще преминават в мокър сняг с количества над 25 мм. В Странджа и по старопланинските проходи ще се образува снежна покривка, предупреждават от НИМХ.  Очаква се вълнението на морето в Бургаско извън заливите да достигне 6 бала, а във Варна – 5 бала, като в следобедните часове ще отслабва.

Жълтият код е в сила за областите Велико Търново, Габрово, Кърджали, Стара Загора, Хасково. В тези области прогнозата е за силен и временно бурен вятър от север-северозапад с пориви до 20-25 м/сек.

Силният вятър през вчерашния ден отне живота на двама души в София и Варна.
БТА, НИМХ