Пациентите ще плащат повече, въведе ли се лимит на заплащаните от НЗОК лекарства
Пациентите ще плащат повече, въведе ли се лимит на заплащаните от НЗОК лекарства / cнимкa: sxc.hu
Пациентите ще плащат повече, въведе ли се лимит на заплащаните от НЗОК лекарства
25097
Пациентите ще плащат повече, въведе ли се лимит на заплащаните от НЗОК лекарства
  • Пациентите ще плащат повече, въведе ли се лимит на заплащаните от НЗОК лекарства

Идеите за въвеждане на лимити за заплащаните от Националната здравноосигурителна каса лекарства ще доведат до увеличено в пъти доплащане за пациентите, страдащи от тежки форми на заболяванията. Това заявиха от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. Същевременно пациентите, които страдат от по-леки форми на заболявания, без усложнения, ще преминат на по-скъпо лечение, близко до определения от НЗОК лимит, без това да е необходимо.

Според Асоциацията подобен подход на определяне на лимит съществува в малко европейски държави и има сериозни негативни страни, поради което се отрича от експертите.

„Когато се въведе определен лимит, няма как да се отрази това, че по-леката форма има нужда от по-евтино лечение, а тежката форма - доста по-скъпо. Като цяло ефекта на мярката може да не доведе до спестяване, а точно обратното. Лекарят трябва да може да решава в съответствие със състоянието на пациента какво лечение да му изпише. Ако е определи лимит лекарят ще бъде ограничен в своя избор от терапиите, които съществуват на пазара", обясни Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията.

НЗОК и до момента няма информационна система, която да позволи прецизни изчисления относно разходите на касата за лекарства, поради което методите за определяне на лимити за отделните заболявания могат да бъдат само корупционни, смятат от Асоциацията.