/ iStock/Getty Images
Коледните празници наближават, а с тях и желанието почивните дни да бъдат прекарани на по-специални места.

Да се внимава това желание да не се превърне от мечтан блян в кошмар, съветва пред БГНЕС Габриела Руменова от платформата „Ние, потребителите“. Тя припомня какво да имат предвид потребителите, които резервират почивка извън града.

„Преди всичко, ако хората ще ползват туроператор, трябва да проверят преди това Регистъра на лицензираните туроператори на страницата на Министерството на туризма, откъдето ще се убедят, че туристическата агенция е регистрирана. Първото нещо, което трябва да проверят хората след това, е дали тази дадена туристическа агенция има валидна застраховка. След това вече трябва да прегледат внимателно офертата и да видят какво точно е включено в предложената цена, защото когато се предлагат пакети, особено по празниците, се оказва, че има и услуги, за които е нужно допълнително заплащане“, уточни Габриела Руменова.

Хората, решили да резервират почивка, трябва внимателно да се провери дали всички услуги, които обикновено агенциите предлагат, ще бъдат налични, за да не се окаже, че когато хората отидат на място, са неприятно изненадани.

„Ако става въпрос, например, за СПА-център, някои услуги може да не са достъпни. Ако хората правят резервация директно в хотела или мястото на настаняване, е хубаво преди това да проверят Регистъра на туристическите обекти на сайта на Министерството на туризма, и по-специално дали мястото е регистрирано. Ако е регистрирано, като какъв вид е регистриран и от какво ниво, тоест от кой клас звезди е той. Това ще им помогне да се убедят за услугите, които могат да получат, и за тяхното качество“, поясни експертът, след което подчерта, че има регистър и на СПА обектите, защото те трябва да отговарят и на определена наредба. „Това се отнася както по отношение на обзавеждането на тези обекти, така и по отношение на нивото на обслужващия персонал“, обясни Габриела Руменова.

Тя съветва и преди гражданите да тръгнат към мястото на своята резервация, да позвънят в хотела или къщата за настаняване, и да се уверят, че ги очакват, и че всичко е наред.
Руменова съветва пътуващите в чужбина внимателно да проверяват резервацията си, както и какви документи са необходими.

„Да се проверява стриктно най-вече дали са необходими някакви допълнителни плащания, дали може да се плаща с карта или само в брой, за да бъдат подготвени“, съветва Габриела Руменова. И допълва още един важен съвет – хората да не се доверяват на обяви в страници с безплатни обяви, особено когато става дума за физически лица, които не могат да бъдат идентифицирани. 
БГНЕС