Отложиха делото срещу сдружението на братя Юзеирови
Отложиха делото срещу сдружението на братя Юзеирови / снимка: Sofia Photo Agency

Съдът даде ход на гражданското дело, заведено от сдружение "Български червен кръст" срещу регистрирането на сдружение "Български червен полумесец" в Търговищко от братя Юзеирови. Искът на БЧК е за заличаване на сдружение "Български червен полумесец" заради неправомерно използване на името и емблемата Червен полумесец. Претенциите на БЧК са свързани и с част от дейностите, описани в устава на сдружението на Юзеирови.

Съдът в Търговище не взе решение по случая, следващото заседание по делото е насрочено за 23 декември. Адвокатът, упълномощен да представлява сдружение "Български червен полумесец", не бе допуснат в залата, тъй като пълномощното му е подписано от Атанас Йорданов /представящ себе си като Али Юзеиров/, който е избран за председател при учредяването на сдружението. Към момента като председател е регистриран брат му Росен Йорданов /Юзеир Юзеиров/.

Първият сигнал, свързан с братята Юзеирови, е подаден на 10 юли заради регистрацията на сдружение "Български червен полумесец". На 12 юли прокуратурата в Търговище е изготвила искова молба до Окръжния съд за заличаване на това сдружение. Според главния прокурор Драгомир Сяров става въпрос за нарушение на международни конвенции, според които всяка държава може да има само едно сдружение на Червения кръст или на Червения полумесец.

Втората преписка, свързана с Юзеирови, в Окръжна прокуратура е от 26 август и е образувана по справка от регионалната дирекция на ДАНС. В нея е посочено, че от 2006 г. до 2008 г. собственикът на ЕТ "Росен Йорданов" е закупил значително количество земеделски земи, за които е представял договори за получени заеми предимно от чужбина. Наложена е данъчна ревизия на Росен Маринов Йорданов.

Във връзка с проведеното учредително събрание от 26 септември в с. Славяново, на което бе създадена партия "Мюсюлман-демократичен съюз", Районна прокуратура - Попово образува досъдебно производство срещу Росен Маринов Йорданов за това, че е организирал митинг-събрание на открито, въпреки че то е прекратено със заповед на кмета на Община Попово. Образувана е и преписка за създаване и прокламиране на партия, основаваща се на етнически или верски различия.