Откриха първия на Балканите телекомуникационен ендоскопски център
Откриха първия на Балканите телекомуникационен ендоскопски център / Снимка: Sofia Photo Agency

Президентът Георги Първанов откри в Плевен първия на Балканите университетски телекомуникационен ендоскопски център с експериментална операционна зала за безкръвна хирургия.

Центърът е изграден с финансовата подкрепа на френска национална програма от 5 милиона лева по идея и инициатива на проф. Григор Горчев, ректор на Медицинския университет в Плевен.

Президентът заяви категорично, че България разполага с учени и преподаватели на високо европейско ниво и изграждането на центъра в Плевен е красноречив пример за това. Според държавния глава внедряването на телекомуникационната техника ще придаде ново по-високо качество в медицинските услуги и нови перспективи в медицинската практика и обучение.

По време на откриването ректорът на Медицинския университет проф. Горчев осъществи в 11.02 минути в реално време пряка връзка с проф. Жак Морискьо, който е водещият в света ендоскопски хирург в Европейския институт по телехирургия в Страсбург-Франция.

 Проф. Морискьо поздрави президента и всички присъстващи на откриването, след което се свърза пряко в реално време с операционната зала на онкологичния център в Плевен, където екип на проф. Горчев извърши гинекологична операция на 21-годишна жена чрез пряка видеовръзка с Франция.

Гост на тържеството бе и проф. Радослав Гайдарски, според когото напоследък университетите в Плевен и Варна по отделни раздели изпреварват своите колеги от софийските лечебни заведения. Той подчерта специално водещата роля в ендоскопската хирургия на Медицинския университет в Плевен.

Други новини от Плевен