/ пресцентър, прокуратурата
Множество предмети с белезите на движими културни ценности, записки и други веществени доказателства са открити и иззети в хода на разследването на Специализираната прокуратура срещу началника на ГД "Национална полиция". Това информират от държавното обвинение.

Предметите, предимно монети, са открити при претърсване на служебния кабинет на Ангел Папалезов, началник на сектор в Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП).

Част от монетите са били професионално увити и пакетирани с прикрепени към тях разпечатки, отразяващи търгове на един от най-големите аукциони в Германия. Само за една от монетите, например, е посочена цена 3400 евро, допълват от спецпрокуратурата.
 

пресцентър, прокуратурата


В хода на следствените действия са открити и иззети още мобилни телефони, над 10 флашки, CD-та, тефтери и записки с описание на лица и местности, касаещи предмета на разследване по досъдебното производство за организирана престъпна група за държане и трафик на движими културни ценности и за изпиране на пари.

Повдигнаха обвинение на шеф в „Национална полиция” за участие в престъпна група

В кабинета на Папалезов. са намерени множество визитки на ръководителя на фондация „Тракия“ и на нейни членове, както и на обвиняем по друго досъдебно производство на Специализирана прокуратура, касаещо длъжностни престъпления в Държавна комисия по хазарта.

Иззетите монети и други вещи с белези на движими културни ценности не са били описани като веществени доказателства по преписки или досъдебни производства на ГДНП или на други звена на МВР.

Претърсват кабинета на шефа на ГД „Национална полиция”

Предстои прокуратурата да назначи експертиза за произхода им. Според първоначалните данни монетите вероятно са от времето Древен Рим и Древна Елада.

Полицейският служител е привлечен като обвиняем за участие в организираната престъпна група.

Екипът от наблюдаващи прокурори е сезирал за случая дирекция „Инспекторат“ при МВР, която е на пряко подчинение на министъра на вътрешните работи.

Акцията по претърсването започна на 1 юни вечерта в кабинета на Папалезов.