Откраднаха ценни находки от антично селище
Откраднаха ценни находки от антично селище / netinfo

4 каменни бази за колони са откраднати миналата нощ от античното селище Никополис ад Иструм край Велико Търново, съобщиха от Областната дирекция на полицията. Липсващите находки са открити при археологически разкопки в римското селище това лято и са много ценни, съобщи директорът на Регионалният исторически музей във Велико Търново Иван Църов. Каменните бази представляват основи на монументални колонади, които датират от самото основаване на Никополис ад Иструм през 102 година от император Траян в чест на победата му над даките.

Това не е първият набез над археологическия резерват. През 1994 г. беше открадната статуя на бог Асклепий, но по-късно полицията залови крадците, а ценният артефакт бе върнат на музея, където се съхранява и до днес.

Преди 5 години от римското селище бе задигнат жертвеник, който все още не е намерен.

Обектът няма денонощна охрана, което е причина за нощните набези на крадци и иманяри, обясни директорът на музея. В момента археологическият резерват се охранява само от 3-ма души дневна охрана. Случаят се разследва от полицията. Доклад ще бъде изпратен и до Министерство на културата, съобщи Иван Църов.

Други новини от Велико Търново