Отчитат спад на престъпността в районите с видеонаблюдение
Отчитат спад на престъпността в районите с видеонаблюдение / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

В София започва проект за надграждане на видеонаблюдението, съобщи старши комисар Валери Йорданов, директор на СДВР. Полицията отчита 70% спад на престъпността в наблюдаваните райони. Това се дължи на първоначалния шок, след като е пусната системата, обясни той.

Предвижда се видеонаблюдението да бъде засилено в цялата страна.

В продължение на три дни делегати от 33 столични полиции в Европа обсъждаха въпроси, които касаят полицейската дейност. 34-ата международна конференция на началниците на столични полиции в Европа бе на тема „Полицейската дейност в 21-ви век - нови предизвикателства и нови решения”. Влиянието на световната икономическа криза върху работата на полицията е била най-дискутираната тема.

Престъпността през последните години е станала интернационална, смята старши комисар Валери Йорданов. Делегатите са установили, че общото в работата на полициите е по отношение на разследването. Много столици са приели мерки за оптимизиране на полицейския състав. Въвеждането на новите технологии би довело до по-висок коефициент на полезното действие на служителите, независимо от намаляването на състава.