Отбелязват увеличение на случаите на гастроентерит в Севлиево
Отбелязват увеличение на случаите на гастроентерит в Севлиево / netinfo

Взрив от гастроентерит е регистриран в Севлиево, съобщи за Дарик д-р Николай Пенчоков от регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве в Габрово. В инспекцията са постъпили данни за седем деца, на които е оказана спешна медицинска помощ заради стомашни проблеми.

Предприето е цялостно проучване на случая, при което е установено, че се касае за 38 деца и седем придружители от Варна, които са били настанени в комплекс "Устойчиво село". След завръщането си в града всички от групата получават стомашно-чревни оплаквания. Все още се изчакват резултатите от микробиологичните изследвания. От местната регионална инспекция извършват проверка на комплекса. При нея са установени редица нередности. Според д-р Пенчоков основното нарушение е свързано с използването на вода от два местни нерегистрирани водоизточника. Взетите проби доказват, че те са нестандартни.

"Собственикът на комплекса не е използвал питейна вода от ВиК нито в хотелската част, нито в кафе-аперитива. Твърди, че приготвянето на храната е ставало с минерална вода, в което аз лично се съмнявам", каза още д-р Пенчоков. За констатираните нарушения са издадени три предписания, два акта и една заповед за спиране на обекта от експлоатация. Ако нарежданията не бъдат изпълнени вероятно ще се сезира и прокуратурата. Работата по изясняване на причините довели до взрива от гастроентерит продължава.

Други новини от региона