Прокуратурата
Прокуратурата / Прокуратура на Република България
Образувани са общо 440 преписки и 56 досъдебни производства във връзка с нарушения на политическите права на гражданите, свързани с изборите за 48-о Народно събрание. Обобщените данни са към 10,00 часа на 01.10.2022 г., съобщават от пресцентъра на Прокуратура на Република България.

По Апелативни райони досъдебните производства, свързани с вота за народни представители, са разпределени, както следва: АП-София - 23; АП-Бургас - 5, АП-Пловдив - 7; АП-Варна -10, АП-Велико Търново - 11. Привлечени в качеството на обвиняеми са 5 лица.

Постановени са 256 откази за образуване на досъдебни производства с оглед липса на данни за извършени престъпления.

Във Върховна касационна прокуратура функционира дежурното звено от прокурори и служители, което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация. Граждани и организации могат да подават сигнали на електронните адреси на съответните прокуратури в страната, които са публикувани и на интернет-страницата на ПРБ.

Продължава да функционира и Националното междуведомствено звено, което координира дейността на ПРБ и ДАНС за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес и законосъобразното провеждане на парламентарните избори.
Прокуратура на Република България