От началото на мандата администрацията е намаляла с 17 221 души
От началото на мандата администрацията е намаляла с 17 221 души / Sofia Photo Agency
От началото на мандата администрацията е намаляла с 17 221 души. Последните месеци има сериозна вълна на съкращения. За момента съкращението на администрацията е 10,6 процента – това каза в предаването „Седмицата” по Дарик радио министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Ваислев.

„Ако ги нямаше тези съкращения, заплатите в държавната администрация щяха да са още по-ниски. Ще има промени в Закона за държавния служител”, каза още министърът.

В държавната администрация има 322 броя места за дирекциите, които се занимават само с усвояване европейски средства. Заплатата там може да започва от 1000 лева, Хиляди места биха били налични, ако има добри кандидати през следващите 12 месеца, каза още Василев.

В ефира на Дарик той коментира историята около „Плама”, която по неговите думи вече приключва. Многократно съм давал свидетелски показания, участвал съм в много срещи и дискусии. Това е първото дело, което България печели в международен план. България си спести огромна сума и невероятен удар върху своя имидж. Ако беше загубила делото, страната щеше да привлече недобросъвестни инвеститори, които да идват тук и да водят процеси срещу държавата.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл.