От БНБ са изискани всички указания, дадени на квесторите в КТБ
От БНБ са изискани всички указания, дадени на квесторите в КТБ / снимка: БГНЕС

От БНБ са изискани всички указания, които централната банка и всички отговорни лица в нея са давали на квесторите в КТБ. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти.

Той уточни, че става дума както за общи указания за начина, по който трябва да се процедира, така и за указания, които се дават по конкретни въпроси. Разследващите трябва да преценят какво е естеството на указанията и дали те са били спазвани, предава БТА.

Цацаров посочи, че разследването няма да е дълго и сложно и по него ще бъдат разпитани депозантите, които са упражнили правото си да развалят договорите си в КТБ. По думите на главния прокурор по разследването трябва да се проверят депозитите с преференциални лихви, защото има такива, които са достигали до 9,8 на сто.

Трябва да се достигне и до втори въпрос от всички тези преференциални влогове - за кои е упражнено правото да бъдат развалени, има ли такива, които са преценени от квесторите, че са превърнати от преференциални в нормални, които следва да бъдат гарантирани, и подадени ли са те към Фонда за гарантиране на влоговете, и дали той е изплатил средствата, каза Цацаров.

Главният прокурор уточни, че юридически лица с преференциални депозити в КТБ имало много, а по отношение на физически лица има свобода на договаряне и банката е в правото си да предложи това.

Ние не можем да укорим някого че е тръгнал да получи повече пари от тези, с които разполага. Въпросът е дали можеш, разваляйки договора, да го превърнеш в обикновен, посочи той.