Осъдиха на две години и половина затвор Вретенаров
Осъдиха на две години и половина затвор Вретенаров / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Софийският градски съд осъди на две години и половина лишаване от свобода бившия директор на „ТрамкарХристоско Вретенаров. Той е обвинен в длъжностно присвояване на 670 хиляди лева от касата на дружеството в периода 1 декември 2005 до 4 декември 2007. Присъдата е ефективна и при първоначален общ режим на изтърпяване.

Христоско Вретенаров призна вината си пред съда, но не посочи къде и при кого са отивали източваните от него пари. По време на предварителните пледоарии прокуратурата поиска осем години затвор за бившия директор на „Трамкар”.

Вретенаров беше осъден да заплати и 670 хиляди лева обезщетение на частните обвинители от Трамкар. На излизане от съдебната зала Вретенаров отказа коментар относно присъдата.

Неговият адвокат Димитър Вълчев подчерта, че това е един от малкото случаи, в които подсъдимият признава за вината си, представя доказателства и помага за приключването на случая. Именно за това неговият клиент заслужава по-леко наказание.

Според прокуратурата Вретенаров лично е използвал средствата за различни хазартни залагания. Обвиняемият посочи, че парите са отивали при хора, от които той е бил зависим. Единственото име, което бе споменато, беше това на бившия шеф на общинското дружество „Столичен електротранспорт” Йордан Василев. Вретенаров заяви, че част от парите са отивали при Василев чрез фирмата на жена му Симона.