Освободиха главния секретар на Министерството на правосъдието
Освободиха главния секретар на Министерството на правосъдието / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Главният секретар на Министерството на правосъдието Елена Петкова е освободена от длъжност поради установени административни несъответствия с изискванията за заемане на длъжността. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Освобождаването й е влязло в сила на 16 април, добавят от ведомството.

Поради констатирани несъответствия с изискванията за заемане на длъжността е освободен и Янко Хаджигеоргиев - главен инспектор в Инспектората на министерството. В момента се извършва проверка, свързана с директора на дирекция „Човешки ресурси” в Министерството на правосъдието Даниела Лазарова, която е отстранена от длъжност до приключване на проверката.

Във връзка със запитвания от медиите за назначенията на 86 служители без конкурс, до момента не са установени закононарушения, се посочва в съобщението. Съгласно разпоредбите на Закона за държавния служител се допуска назначаване без конкурс на служители в случаите на заместване на титуляр, ползващ редовен отпуск по майчинство или с дългосрочен болничен лист.

Законът допуска и назначаване на служители без конкурс с тристранно споразумение с друг административен орган, както и на служители на непълен работен ден до осъществяването на конкурс за обявената длъжност и назначаването на титуляр, посочват от министерството.