/ ThinkStock/Getty Images
Софийският градски съд остави в ареста 25-годишния Йордан Исаев, който рани тежко полицаи с бомбичка. Инцидентът стана на 18 април на мача Левски-ЦСКА, а Исаев се предаде сам на полицията три дни по-късно. Според съда обаче той е съдействал, едва след като разследващите вече са знаели самоличността му, а действията му са били планирани, тъй като преди да хвърли бомбичката облякъл чужди дрехи и сложил маска.

Хулиганът, хвърлил бомбичка на вечното дерби, се предал сам на полицията (ВИДЕО)
 
Според много свидетелски показания именно Исаев извадил самоделната бомбичка от джоба си и я хвърлил към тунела между секторите „А” и „Б”, където поради тясното пространство щяла да причини максимални щети. При взрива сериозно пострада 24-годишният полицай Гергана Зашева, която получи тежко нараняване на окото и едва след няколко месеца ще се разбере дали зрението ѝ ще се възстанови напълно. По-леко пострада и неин колега – Петър Иванов, който обаче бе изписан още същия ден от болницата.
 
Същата вечер МВР задържа 40 души след срещата, но след проведен разпит ги освободи. Исаев не е бил сред тях.

Левски спря ЦСКА към титлата, кървав инцидент беляза дербито (ВИДЕО)
 
Според видеозаписите на стадиона и свидетелските показания на шестима души, преди да хвърли бомбичката, Исаев облякъл чужди дрехи и сложил маска. Според съда това показва внимателно планиране на действията. Адвокатът на Исаев Васил Крумов също потвърди за чуждите дрехи:
 
„Имало е в него чужди дрехи, за маска не мога да кажа. Имало е чужди дрехи, върнал ги е на стадиона. Не го е правил умишлено“.

Задържаха мъж за хвърлената бомбичка, ранила полицаи на мач
 
Исаев се предаде тази събота – три дни след инцидента – и направи пълни самопризнания. Съдия Вера Чочкова обаче заяви, че Исаев е оказал пълно съдействие едва след като полицията вече е научила самоличността му, а майка му и приятелката му също не са подали сигнал в полицията по-рано, въпреки че Исаев им разказал за случилото се.
 
Според Васил Крумов обаче той не се е укривал:
 
„Не се е крил, категорично не се е крил. В дома си е бил и след това се предаде. Това момче разбира в един момент какво е свършило, изплашило се е, стоял е вкъщи при майка си“, посочи адвокатът.

Вътрешният министър се появи с превръзка на окото, обявиха наказанието за Левски
 
В съдебната зала Исаев се извини на двамата пострадали. В крайна сметка, въпреки чистото му съдебно минало, съдът реши, че той е с висока степен на обществена опасност и го остави за постоянно в ареста. Мярката му може да бъде обжалвана до три дни пред Апелативния съд. По информация на адвоката му най-вероятно Исаев ще търси споразумение.
 
Ако бъде признат за виновен може да получи между 5 и 15 години затвор.

Оперираха успешно ранената по време на дербито „Левски” - ЦСКА полицайка (ВИДЕО)