Осем досъдебни производства за наводнението в Цар Калоян
Осем досъдебни производства за наводнението в Цар Калоян / netinfo
Осем досъдебни производства са образувани във връзка с наводнението в Цар Калоян. Това съобщи заместник окръжният прокурор на Разград Антония Донева. Едното е за причиняване на наводнение, останалите за смъртта на седемте удавени в пороя.

Всичките осем досъдебни производства са срещу неизвестен извършител, съобщи заместник окръжният прокурор на Разград Антония Донева. Най-рано след месец, когато приключат проверките на останалите контролни институции, ще е ясно срещу кого ще се преобразуват производствата, обясни Донева.

Възможните варианти са разследванията да се насочат срещу концесионерите на язовирите, залели в понеделник Цар Калоян и Езерче, или срещу собствениците на водоемите, а може и да се търси съпричиняване, каза прокурор Донева. Разследванията са заради смъртта на седемте удавени и за причиняване на наводнение. Все още продължава издирването на последната изчезнала в пороя жителка на Цар Калоян.

Междувременно от РИОКОЗ-Разград съобщиха, че от единствената отворена в града аптека масово се изкупуват смекта и имодиум, което предполага наличие на чревни инфекции. Само един жител на Цар Калоян е настанен в инфекциозно отделение на разградската болница с диагноза гастроентероколит. 16-годишният младеж не е бил в града по време на наводнението, завърнал се от почивка на море на следващия ден. От здравната инспекция призоваха хората да търсят помощта на личния си лекар. В града на 100% е възстановено електричеството, водоподаването на 90%, осигурени са 11 фургона, пет семейства са пожелали да бъдат настанени в тях, извършено е отводняване на една трета от наводнението домове.