/ Прокуратура
Под ръководството на Окръжна прокуратура-Видин се води разследване на престъпление, извършено на ГКПП „Дунав мост 2“ Видин-Калафат - опит за пренасяне на антични предмети през границата на страната, съобщиха от обвинението.

Прокуратура

Около 1:00 часа през нощта на 23 юни в района на граничния пункт, пристигнал товарен автомобил - влекач м. „Волво“ с чужда регистрация, пътуващ от Турция за Германия. Шофьорът, турски гражданин, представил редовни документи за превозваната стока - риба за Великобритания.

Задържаха мъж и жена за кражба на старинни монети и накити (СНИМКИ)

По време на проверката граничните служители обърнали внимание, че той, както и другият водач, изглеждали притеснени. Моторното превозно средство е било селектирано по метода „анализ на риска” за щателна митническа проверка, при която в нишите от двете страни по хода на ремаркето, зад стекове с вода, са били открити пет пакета с предмети, наподобяващи антични.

Прокуратура

При условията на неотложност е започнало досъдебно производство по случая с действие по разследване - оглед на местопроизшествие и изземване на веществени доказателства, носещи белези на културни ценности.

От надлежно съставения протокол е видно, че сред тях има каменна статуетка, метални отливки, фигури, предмети-апликации, диск, тип нагръдник, стъклена купа, камъни с различни форми, цвят и размери и други. Предстои извършване на комплексна археологическа оценъчна експертиза на предмета на престъплението.

Иззеха антични предмети и незаконно оръжие във Велинградско (СНИМКИ)

Установеният от компетентните органи товар е под специален режим на деклариране, разрешение и износ. Опитът за изнасяне през границата на страната на културни ценности бил извършен без съответно разрешение по Закона за културното наследство.

Деянието е престъпно и има изключително висока степен на обществена опасност. В Наказателния кодекс за него е предвидено наказание от три до десет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от пет хиляди до петдесет хиляди лева.

Прокуратура

В качеството на обвиняем по случая е привлечен турският гражданин - на 47 години) Мъжът е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурора от Окръжна прокуратура.

Към настоящия момент е известно, че за пренасянето на антиките обвиняемият следвало да получи определено възнаграждение. Изготвено е искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо чужденеца, който няма адресна регистрация на територията на България.