/ БГНЕС
Мъглата над София ще се задържи до сряда, а с нея и завишените нива на фини прахови частици. Това прогнозира дежурният метеоролог на НИМХ за „Дарик”. В зависимост от степента на замърсяване,  Столичната община ще задейства различни механизми. За изминалото денонощие нормата от 50 микрограма е надвишена три пъти, а в събота два. От Общината призовават да се ползва градския транспорт, при възможност за друго отопление, да не използва твърдо гориво, а буферните паркинги са безплатни до запълване.

БГНЕС

Гъстата мъгла, разстлала се над София носи със себе си и замърсителите, които иначе биха се вдигнали нагоре. Вместо това, сега мъглата е като похлупак, обясни дежурният метеоролог към НИМХ – Христо Христов.

"Все едно имаме похлупак, който задържа всички мръсотии или фини прахови частици. Те спомагат за кондензирането на водната пара, образуването на тези микроскопични капчици и затова се образува самата мъгла. Когато имаме такова явление - качеството на въздуха е по-лошо", обясни Христов.

мръсен въздух
БГНЕС

В сряда се очаква западно – северозападен вятър, мъглата ще се разруши и фините прахови частици значително ще намалеят в софийското поле, каза още Христов. Какви мерки ще предприеме дотогава общината, обясни заместник-кмета по екологията – Йоана Христова.

"Съобразно степента на замърсяване предвижда различни стъпки. Част от мерките при съответните нива са даване на възможност за паркиране в десни ленти, под формата на буферни паркинги. Паралелно с това затваряне на улици или карета. Не на последно място при реализирани замърсявания - пускането на зелен билет. Ние ще следим ситуацията и съобразно това какви са нивата на замърсяване ще се предприемат и допълни мерки", поясни Христова.

Показаха „зеления билет“ за градския транспорт в София (СНИМКА)

Зелен билет беше пуснат веднъж тази година. Данните показват, че с него 12 хиляди души повече са ползвали градския транспорт. За да бъде въведен зеления билет обаче, трябва да има или два поредни дни със силно замърсяване, или то да бъде отчетено на 4 измервателни станции в София. Засега няма причина изискванията да бъдат занижени.

"Тъй като това е нов механизъм, той бе гласуван януари тази година, още нямаме една пълна година и зеленият билет не е самостоятелен като мярка. Той може да бъде използван заедно или поотделно с други мерки, които са свързани с ограничаване на движението на територията на Столична община", уточни още тя.

В момента текат засилени проверки на РИОСВ за нерегламентирано горене с цел отопление, както и проверки на Пътна полиция на автомобили, които видимо замърсяват въздуха.