Огънят на Витоша достигна участък от жива гора, Израел ни праща самолет
Огънят на Витоша достигна участък от жива гора, Израел ни праща самолет / снимки: Impact Press Group
Темата обобщава Надя Хамдан
54898
Темата обобщава Надя Хамдан
  • Темата обобщава Надя Хамдан

И днес продължава борбата с огъня в местността „Бистришко бранище” на Витоша.

Общо 350 души са ангажирани в гасенето на пожара, като в това число има пожарникари, полицаи, доброволци и горски работници. Това съобщи за Дарик директорът на Пожарна безопасност комисар Николай Николов.

Той обясни, че пожарът не се разраства към момента, но през нощта е заел малко по-големи размери. Три хеликоптера гасят огъня, а четвърти облита района, за да се изчисли засегнатата площ, която е  около 100 дка. Премиерът Бойко Борисов е приел предложението на колегата си Бенямин Нетаняху израелски самолет да се включи в гасенето.

Около 60 или 70 дка са засегнатите площи по картен материал, обясни комисар Николов и уточни, че като се включат и стръмните наклони може да се окаже повече.

Вече има официално разрешение от екоминистерството и се правят просеки, уточни той. „Така че да се осигурят на 100% двете населени места, хората да се чувстват спокойни, и да не се разпространи в нови горски масиви”, обясни той.

За радост все още не е засегната млада гора, но гори и участък от живата гора, обясни още комисар Николов. „В единия край е навлязло в живата гора. Там го контролираме в момента”, каза той. Най-сериозни проблеми създава падналата дървесна маса. „Всички дървета са повалени, това са вековни дървета. Не може да се премине през тях. Всеки метър, за да го преминеш, е необходима борба”, уточни той.

От Министерството на отбраната разпространиха видеоматериал, заснет от хеликоптер Ми-17 на Военновъздушните сили, при гасенето на пожара.

Премиерът Бойко Борисов прие предложението на колегата си Бенямин Нетаняху израелски самолет да се включи в гасенето, съобщиха от правителствената информационна служба. Подробностите около изпращането на самолета са уточнени в телефонен разговор между министрите на външните работи на България и Израел.

Няма разрастване на пожара във Витоша, категоричен беше и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов преди началото на обществено обсъждане на върнатия с указ на президента Росен Плевнелиев на Закон за горите в Народното събрание. Найденов изрази надежда, че опасенията за разрастване тази нощ на пожара няма да се сбъднат. Обсъжда се възможността за включване на допълнително специализирана техника за потушаване на локализираното огнище.

„Тиражираните мнения, че пожарът е предизвикан умишлено с цел да се отклони вниманието от Закона за горите са крайно нелепи”, коментира още земеделският министър и апелира към всички участници в срещата да опровергаят това твърдение.

„Не сме решили дали ще ни трябва международна помощ за пожара във Витоша, но смятам, че такава за момента не ни е необходима”, коментира още шефът на Пожарната. Предстои оценка на дейността на хеликоптерите. За момента не е необходима международна помощ, но ако някой от съседите сам обяви, че може да помогне, ние ще приемем, добави той.

Огънят на Витоша достигна участък от жива гора Израел ни праща самолет
netinfo

Модулна група от военно формирование 42 600-Мусачево, в състав от 42 военнослужещи с четири автомобила, се включват от днес в съвместен отряд за ликвидирането на пожара в района на Витоша. Те ще участват в изграждането защитни просеки за ограничаване разпространението на пожара. Командир на модулната група е подполковник Васко Михайлов. Продължава участието на двата вертолета Ми-17 в действията по гасенето на пожара.

„Благодаря на доброволците за отзивчивостта. Но към този момент не е необходимо да идват допълнително доброволци. Ако се наложи такава необходимост от доброволци, ще се обърнем с апел към тях да помогнат, но това ще стане може би утре, вдругиден”, заяви още комисар Николов.

Контролът за доброволците е стриктен, увери Снежана Петрова - директор на Природен парк „Витоша”. „Върнаха тези, които са под 18 години. Гледаше се много внимателно да отговаря облеклото има на изискванията за безопасност. Много е важно вятърът да утихне, в горския пожар това е непредсказуемото - на къде ще се завърти вятъра”, заяви още тя.

Днес организацията е много по-мащабна от вчера, съобщи за Дарик Петрова. „Включиха се вече и военните Спрямо вчера има разрастване, но доброто е надолу към дола, където естествено ще бъде прекъснат огъня. Горящи огнища имаше само две-три, другото тлееше. Днес няма и силен вятър”, обясни тя.

Безпокойството у местните жители обаче не стихва. Високи пламъци се виждат от най-близките до местността къщи. Хората от селото разказват, че преди години в резервата е имало добре направен път, който минавал покрай почивна станция на държавно ведомство. Пътят обаче сега е затрупан от паднали дървета, за които никой не се е погрижил да премахне. Ако пътят беше проходим, в близост до пожара лесно щеше да се стигне с техника, обсъждат бистричани.

Огънят на Витоша достигна участък от жива гора Израел ни праща самолет
netinfo

Вече трети ден бушува голям пожар във Витоша. Огънят е обхванал около между 50 и 90 декара изсъхнала гора в района на резервата „Бистришко бранище” в източната част на планината. Все още не е ясна причината за възникването на пожара. Заради източния вятър пушекът върви по билото на планината. Вече са задимени районите около Владая, Мърчаево. Пушекът стига до Кладница, Драгичево и Перник.