Голям пожар бушува в Кресненското дефиле
Голям пожар бушува в Кресненското дефиле / БГНЕС
Пожар на широк фронт вилнее между симитлийското село Мечкул и кресненското село Стара Кресна. Сигнал за огненото бедствие е подаден днес към 13.00 ч. Заради вятъра огънят бързо е навлязъл в гора с иглолистни и широколистни насаждения. Обхванати са обширна площ горска територия, в иглолистната гора пожарът е върхов.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ПОЖАРА В КРЕСНЕНСКОТО ДЕФИЛЕ

На място пристигнаха огнеборци, горски, доброволци. Там са областният управител на Благоевград – Бисер Михайлов, шефът на пожарната в Пиринския край – Георги Пармаков, както и директорът на Югозападното държавно предприятие - Дамян Дамянов.

Експерт: Съобразявайте се със закона, не палете огън на открито

„Пожарът е засечен в нашия Център за управление и анализ на пожарната обстановка. Служители следят на няколко монитора постъпващата информация от деветте противопожарни кули, които са монтирани на територията на Благоевградска област”, каза Дамян Дамянов.

Голям пожар бушува в Кресненското дефиле
БГНЕС

В района, където бушува огнената стихия, минават транзитният газопровод за Гърция и 400-киловолтовият далекопровод за южната ни съседка. Почти сигурно ще бъде спряно подаването на газ и ток за Гърция, за да не се стигне до нови инциденти.

Пожарът се разраства бързо и вече достигна 2000 дка. Няма опасност пламъците да стигнат населените меса. В иглолистните насаждения пожарът е върхов, горят треви и храсти.
 
„Към момента положението е много сериозно заради ураганния вятър, изключително сухата тревиста растителност и храсти, разпространява се много. Към мястото на стихията пътуват, за да гасят пожара, части от българската армия, както и противопожарното звено от поделението 26 400 в Благоевград, чакам и командира на поделението полковник Иван Иванов", заяви областният управител на Пиринско Бисер Михайлов.
 
В момента над 10 противопожарни автомобила с екипи на пожарната участват в овладяването на огнената стихия. Очаква се и летателна техника от Авиобаза „Крумово”, екипите ще направят оглед и ще се преценят дали хеликоптер да се  включи в потушаването на пламъците.


На 14 юли тази година над 250 души спряха пожар в Пирин планина край село Стара Кресна след 20-часова борба с огъня, който лумна в местността Тевницата. Изгоряха 850 декара горски територии, от тях 600-700 декара с насаждения от 50-годишна борова гора.