"Те замениха един огнен миг за цяла вечност" - този надпис на мемориалната плоча в двора на столичната Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на население“ (ГДПБЗН) посреща огнеборците всеки работен ден и им напомня за опасната и отговорна професия, на която са се посветили - да спасяват човешкия живот, поемайки риск за своя собствен.

БГНЕС

На днешния ден атмосферата там бе празнична, защото цялото политическо и професионално ръководство на МВР, заедно с пожарникари и техните семейства, се бяха събрали за отбележат 14 септември - професионалния празник на българските огнеборци.

БГНЕС

С водосвет и поднесени венци и цветя пред мемориалната плоча бе почетена и паметта на онези служители, загинали по време на изпълнението на служебния си дълг. „ГДПБЗН е основна структура на МВР и гръбнакът на единната спасителна система на страната.

Борисов: Благодаря на пожарникарите, бил съм един от тях, знам цената

Отново в социологическите изследвания дирекцията е структурата от държавата, която е с най-висок рейтинг и доверие в обществото. Това доверие е извоювано с много труд и много преборени предизвикателства.

БГНЕС

Днес, може би в този час и тази минута, множество колеги продължават да реагират на сигнали. На всеки 10-12 минути, чрез 112 и чрез други канали, постъпват сигнали“, подчерта в слово министърът на вътрешните работи Христо Терзийски.

Пожарникарите ще отбележат професионалния си празник

Той отбеляза важната работа на огнеборците при пожари и други бедствия и аварии, подчертавайки, че в цялата страна те реагират на над 50 хил. сигнала годишно. Здраве и успехи на всички пожарникари и техните семейства, пожела им министърът.

БГНЕС

„Измина един тежък период, все още не сме го преодолели, в който ежедневно се случват десетки и то сериозни пожари. Днес и близките дни обстановката ще остане изключително напрегната предвид тежките метеорологични условия - високите температури и силният вятър, както и изсъхналата тревна растителност“, отбеляза от своя страна директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов.

БГНЕС

От началото на годината пожарникари са гасили около 26 хил. пожара в цялата страна. При много от тях са загинали хора и са нанесени значителни щети. Заради професионализма на служители са спасени 358 човешки живота, пряко застрашени от огнената стихия. 11 хил. пък са проведените спасително-технически операции, свързани с наводнения или усложнена зимна обстановка.

БГНЕС

Главен комисар Николов призна, че списъкът с добрите дела е дълъг, но има и поети, но неизпълнени ангажименти към хората от техните структури. „В близко време очаквам да напреднем процеса на защита на техния живот - доставка на нови лични предпазни средства. Вече завършихме процедурата, трябва да очакваме доставка.

За радост много от сградите на нашата дирекция претърпяха ремонт, а нашите момчета и момичета има значително по-добри условия, каквито заслужават“, отбеляза той и честите професионалния празник на всички свои колеги.
БГНЕС