Офицерите от НСО не отстъпват на партньорите ни от съюзническите служби
Офицерите от НСО не отстъпват на партньорите ни от съюзническите служби / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Президентът Георги Първанов изрази надежда, че кризата няма да засегне финансирането и осигуряването на Националната служба за охрана (НСО) по време на приема за годишнината на службата. „Искрено се надявам, че кризата, в която се намира държавата, както и Европа като цяло, няма да засегне, няма да ощети финансирането, осигуряването на НСО, защото трябва да признаем, че през последните години задачите за службата неимоверно нарастват, каза държавният глава в приветствието си на приема по повод 131 години от създаването на НСО", заяви държавният глава.

„Радвам се, че през последните години в НСО се случиха добри неща - има видими промени към по-добро в учебния процес, към по-висока професионална подготовка на служителите", посочи президентът. Той изтъкна също позитивните тенденции за материалното осигуряване на НСО и за финансовото осигуряване на служителите, което е  задължително условие за мотивацията. Държавният глава отбеляза, че офицерите от НСО изпълняват служебните си задължения на ниво, което по нищо не отстъпва на достигнатото от партньорите ни от съюзническите служби и това е едно от обясненията за високия международен авторитет на НСО в последните години.

Първанов подари на НСО заповедта, с която военният министър ген.Казимир Ернрот преди 131 години разпорежда да се отдели Първа конна сотня за военен конвой - за охрана на негово височество княз Александър Батенберг. На приема бяха наградени служители от НСО за постигнат съществен принос и заслуги към НСО и във връзка с 131-та годишнина от създаването на службата, допълва БТА.

Сред гостите на приема бяха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, президентите Желю Желев и Петър Стоянов, депутати, настоящи и бивши служители на НСО.