времето
времето / ThinkStock/Getty Images
Днес облачността ще е значителна. Валежите в източната половина от страната ще продължат, а в крайните източни райони ще са значителни. В Западна България ще е почти без валежи. Ще духа слаб, в Източна България умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 16 и 21 градуса, по-ниски в Североизточна България – между 12 и 15 градуса.

ГАЛЕРИЯ: МАГИЯТА НА ЦВЕТОВЕТЕ ПРЕЗ ЕСЕНТА

Оранжев код за очаквани обилни валежи е обявен за пет области на страната за понеделник, 1 октомври, сочи справка в сайта на НИМХ-БАН. Предупреждението е в сила за областите Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Бургаска и Варненска. В областите Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Бургаска синоптиците предупреждават, че се очакват валежи с количества 25-40 л/кв.м, на места до 50-60 л/кв.м. За Варненска област прогнозата е за валежи с количества 20-35 л/кв.м, в южната част на областта на места до 50-60 л/кв.м.

времето
ThinkStock/Getty Images

За 13 области на страна е обявен жълт код за очаквани валежи за понеделник, 1 октомври. Предупреждението е в сила за областите Пазарджишка, Пловдивска, Смолянска, Старозагорска, Сливенска, Шуменска, Разградска, Търговищка, Русенска, Силистренска, Добричка, Великотърновска и Габровска. В тези райони синоптиците очакват валежи с прогнозни количества 15-35 л/кв.м.

В планините ще е предимно облачно и дъждовно. Значителни валежи ще има в Източните Родопите и Странджа-Сакар. Ще духа умерен, временно до силен югоизточен вятър, който след обяд в масивите от Западна България ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 14 градуса, на 2000 метра – около 8 градуса.

По Черноморието ще е облачно и дъждовно със значителни валежи. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са 19-21 градуса. Вълнението на морето ще е около 3 бала. Температурата на морската вода е 21 -22 градуса.

времето
ThinkStock/Getty Images

Във вторник преди обяд в източните райони все още ще превалява, вече слаб дъжд. Облачността от запад ще се разкъса и временно ще намалее. Вятърът за кратко ще бъде от северозапад, в Източна България - до умерен, но до вечерта отново ще се обърне от изток.

времето есен
ThinkStock/Getty Images


ЧАРЪТ НА ЕСЕНТА В СНИМКИ

През следващите дни вероятността за валежи е малка. Облачността ще е разкъсана. Вятърът ще е предимно слаб, източен, в четвъртък временно ще бъде от запад-северозапад, умерен. Дневните температури още малко ще се повишат и към сряда ще достигнат 21-26 градуса, но през втората половина от седмицата отново ще се понижат с 3-4 градуса.

Времето
ThinkStock/Getty Images


Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg