Очакваме се ново засилване на бежанския поток през лятото
Очакваме се ново засилване на бежанския поток през лятото / снимка: БГНЕС, архив
Очакваме се ново засилване на бежанския поток през лятото
79462
Очакваме се ново засилване на бежанския поток през лятото
  • Очакваме се ново засилване на бежанския поток през лятото

Над 3200 души са потърсили убежище в страната ни от началото на годината. Това е с близо 60% повече, в сравнение с първото тримесечие за миналата година, поясни председателят на Държавната агенция за бежанци Никола Казаков.

По думите му очаква се ново засилване на бежанския поток през лятото. По повод изказването на премиера Бойко Борисов, че не е доволен от сътрудничеството между България и съседните страни за разрешаване на бежанския въпрос, Казаков коментира, че има добро взаимодействие между страната ни и съседните държави.

„Това не е характерно за зимен период. Очакваме засилване на бежанския натиск в периода май-септември. Сега имаме 73% запълняемост на 5100 места, имаме още около 1200 места”, обясни той.

„Превенцията е на много нива - oще от „Гранична полиция”, разпределителен център в Елхово”, посочи той.

„Основният бежански поток, който ида на територията на България, е през българо-турската граница. Що се отнася до комуникацията между държавните институции, които пряко отговарят за миграционния контрол и убежището, е на много добро ниво”, поясни председателят на Агенцията за бежанци.