/ БТА
Би следвало увеличените пенсии да бъдат изплатени в началото на юли, посочи пред журналисти в Народното събрание финансовият министър в оставка Асен Василев, след като парламентът гласува окончателно актуализирания държавен бюджет.

Увеличените пенсии бяха изчислени от НОИ по проекта на правителството, който беше приет от парламента, така че би следвало да бъдат изплатени нормално в началото на юли, поясни той.

Според него бюджетът е трудно изпълним, но изпълним. Той се прие в тази сложна политическа обстановка, което показа, че парламентът прояви необходимата доза отговорност, коментира Асен Василев. И изброи, че са били заложени антикризисни мерки за домакинствата, пенсионерите и бизнеса във връзка с цената на електроенергията. Силно се надявам този бюджет да помогне на всички българи да посрещнем кризата в тези турбулентни времена малко по-спокойно, пожела финансовият министър в оставка.

Мерките, които правителството беше предвидило, бяха за около два милиарда лева, допълнително Народното събрание добави мерки за около 760 млн.лв., припомни Асен Василев. Той не смята, че ще има необходимост от нова актуализация на бюджета до края на годината.

По казуса с руската нота Василев посочи, че трябва да се произнесат дипломатите. И обясни, че  политически импровизации не биха били най-доброто нещо. 
БТА