Очаква ли ни снежно бедствие и тази зима?

От днес всички автомобили трябва да са със зимни гуми

/ ThinkStock/Getty Images
От днес всички автомобили трябва да са със зимни гуми
Първите по-сериозни валежи от сняг у нас е възможно да паднат още в началото на следващата седмица. Това съобщи пред БНТ д-р Анастасия Стойчева. Рязко застудяване се очаква в неделя срещу понеделник.

СНИМКИ: Бяла пелена покри части от Европа, скоро и в България

"Този студ от по-северните ширини ще достигне до Балканите, до Западните Балкани. В северозападните райони при всички случаи валежите ще са от сняг. В нашата страна ще има температури, които предполагат валежи от сняг в понеделник - вторник", разясни д-р Анастасия Стойчева, ръководител сектор "Метеорологични прогнози" в НИМХ към БАН.
 
Топло време до неделя, след това застудяване

Очаква се понижаване на температурите, но ще останат по-високи от обичайните за втората половина на ноември. Времето ще е облачно, ще има валежи, но те ще са с прекъсвания, предимно слаби. През следващите 3-4 дни тази плътна облачна покривка ще остане еднозначна, без разкъсвания, а и температурите ще са без особени промени. Средните температури за страната ще са 5-10 градуса като най-високи ще са по Черноморското крайбрежие до 12 градуса, уточни Стойчева.
 
Каква зима ни очаква според дългосрочните прогнози?

Климатологът доц. д-р Георги Рачев вече успокои, че ни очаква сравнително топла зима. Снежно бедствие като това, което ни сполетя през януари миналата година, не се очаква, подчерта той.

И според неговата прогноза още около 19 и 20 ноември е възможно в Западна България да видим и първите снежинки.

сняг студ зима
ThinkStock/Getty Images

От днес само със зимни гуми на пътя, напомнят полицаи

От днес всички автомобили трябва да са с гуми, предназначени за зимни условия, напомнят от "Пътна полиция". Според закона от 15 ноември до 1 март превозните средства трябва да се движат с гуми, чийто грайфер е с дълбочина най-малко 4 мм.

Кола гуми
ThinkStock/Getty Images

Продължават засилените проверки на КАТ по пътищата в рамките на акция "Зима".

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg