/ ThinkStock/Getty Images
Климатолог обещава и топла зима
Очаква се зимата в Европа, включително в България, да е топла, с около 1-2 градуса над нормата. А валежите през следващите месеци ще са по-малко от миналата година. Това прогнозира климатологът доц. Георги Рачев пред БНТ.
 
Вижте чара на есента в снимки

Зимата идва бавно, но постепенно, съобщи той. В Лапландия вече е -14 градуса, а в Москва е -4. В Европа температурите са между 5 и 10 градуса.
 
От запад идва дъжд, предупреждават за валежи до 40 л/кв.м

И у нас днес започва понижение на температурите, хладно ще се задържи времето и във вторник и сряда. В този период антициклонът Улрике ще избута средиземноморския циклон на юг и се очакват обилни валежи.
 
Кратко затопляне ще има в четвъртък и петък, като градусите ще достигнат до 17-20, а през уикенда - отново дъжд.
 
Климатолози ни обещаха топла есен

В последния ден на октомври се очаква дъжд, а първите дни на ноември ще са ясни, с температури до 13-15 градуса, минимални - 5-6 градуса, съобщи още доц. Рачев. От 10 до 20 ноември се очаква циганско лято, без валежи. А третата десетдневка на ноември се очаква и първият сняг.

В момента синоптичната обстановка е сложна и трудно предвидима, затова се препоръчва хората да следят прогнозата за времето сутрин, обед и вечер, апелира още експертът.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg