Обвинените за проповядване на радикален ислям отиват на съд през септември

Обвинените за проповядване на радикален ислям отиват на съд през септември
Обвинените за проповядване на радикален ислям отиват на съд през септември / Sofia Photo Agency, архив

Мюсюлмански духовници, обвинени в проповядването на антидемократична идеология и налагането на шериатска държава ще се изправят пред пазарджишкия окръжен съд на 18 септември. Всички 13 духовници са членове на нелегалната радикална организация „Ал Уакф ал ислями".

30 свидетели и 10 вещи лица ще бъдат разпитани в рамките на пет дни. Материалите от досъдебното производство са събрани в 31 тома. Срещу трима от 13-те духовници, сред които имамът на Сърница и районният мюфтия на Пазарджик, са повдигнати три обвинения - за проповядване на салафизма и налагането на шериата, за проповядването на антидемократична идеология и противопоставяне на властите, както и за нарушаването на основни човешки права.

Според учението всяко дете се ражда мюсюлманин и родителите нямат правото да го отклоняват от това. Те са разпространявали тези идеи от 2008-ма до 2010-а година по кафенета и джамии в областите Пазарджик, Смолян и Благоевград. Установено е също, че организацията е имала свои нелегални квартири и в Пловдив, и София.

Финансирането на дейността е от Саудитска арабия, средствата обаче са пристигали у нас през Турция. На останалите 10 души им е повдигнато обвинение за членство в радикал-ислямистката организация „Ал Уакф ал ислями".

Докладчик по делото е председателят на пазарджишкия окръжен съд Ивета Парпулова. До 5 години затвор грози членовете на организацията.