Обвинените за проповядване на радикален ислям отиват на съд през септември
Обвинените за проповядване на радикален ислям отиват на съд през септември / Sofia Photo Agency, архив

Мюсюлмански духовници, обвинени в проповядването на антидемократична идеология и налагането на шериатска държава ще се изправят пред пазарджишкия окръжен съд на 18 септември. Всички 13 духовници са членове на нелегалната радикална организация „Ал Уакф ал ислями".

30 свидетели и 10 вещи лица ще бъдат разпитани в рамките на пет дни. Материалите от досъдебното производство са събрани в 31 тома. Срещу трима от 13-те духовници, сред които имамът на Сърница и районният мюфтия на Пазарджик, са повдигнати три обвинения - за проповядване на салафизма и налагането на шериата, за проповядването на антидемократична идеология и противопоставяне на властите, както и за нарушаването на основни човешки права.

Според учението всяко дете се ражда мюсюлманин и родителите нямат правото да го отклоняват от това. Те са разпространявали тези идеи от 2008-ма до 2010-а година по кафенета и джамии в областите Пазарджик, Смолян и Благоевград. Установено е също, че организацията е имала свои нелегални квартири и в Пловдив, и София.

Финансирането на дейността е от Саудитска арабия, средствата обаче са пристигали у нас през Турция. На останалите 10 души им е повдигнато обвинение за членство в радикал-ислямистката организация „Ал Уакф ал ислями".

Докладчик по делото е председателят на пазарджишкия окръжен съд Ивета Парпулова. До 5 години затвор грози членовете на организацията.