Обвиненият за радикален ислям Ахмед Муса остава в ареста
Обвиненият за радикален ислям Ахмед Муса остава в ареста / снимка: БГНЕС, архив

Пловдивският апелативен съд остави в ареста Ахмед Муса, след като днес отказа да измени наложената от пазарджишкия съд мярка за неотклоние „задържане под стража”.

Задържаните в Пазарджик за радикален ислям са пропагандирали война

Срещу Муса са повдигнати обвинения като ръководител на група за проповядване на антидемократична идеология и пропаганда за война. В ареста остава и Ерджан Смаил. Двамата не присъстваха при разглеждането на делото в Пловдив.

Апелативният съд намери, че жалбите им са неоснователни. Те са обвинени в престъпления, които са умишлени по смисъла на закона и за които се предвижда наказание лишаване от свобода. Налице е опасност да извършат престъпление, ако спрямо тях бъде взета по-лека мярка, а за Смаил  има и опасност да се укрие. Определението на тричленния съдебен състав не подлежи на обжалване.

Съдът остави в ареста шестимата задържани за радикален ислям

Адвокат Елвира Панкова отхвърли твърдението, че Ахмед Муса искал да разпространи идеите на Ислямска държава в България като цитира показания на свидетел. Майката на обвинения заяви за пореден път в пред съдебната зала, синът й невинен. По думите на прокурор Иван Перпелов, който отказа да коментира детайли, делото е обективно разследвано и са събирани всички доказателства „за” и „против” обвинението.