Съдът остави в ареста шестимата задържани за радикален ислям
Съдът остави в ареста шестимата задържани за радикален ислям / Thinkstock/Getty Images

Апелативният съд в Пловдив остава в ареста шестимата задържани за проповядване на антидемократична идеология и пропаганда за война, като потвърди решението на първоинстанционния съд в Пазарджик.

Сред шестимата задържани е соченият за лидер в Пловдив Йосиф Минчев, който според свидетелски показания, представени от прокуратурата, е наследник на Ахмед Муса Ахмед.
Адвокатите изтъкнаха в защита на шестимата, че няма конкретни доказателства в посочените обвинения и клиентите им са неграмотни.

В решението си магистратите отбелязаха, че защитата заобикаля данните от тяхната експертиза.

Шестимата мъже, задържани при акцията срещу последователи на Ислямска държава в края на март, обжалваха арестите си на втора инстанация днес.

Срещу Орхан Бързак, Райко Кърталов и Веселин Стефанов от Пазарджик, пловдивчаните Александър Иванов и Йосиф Минчев, както и Ненко Щерев от Асеновград са взети мерки за неотклонение „задържане под стража" от Окръжния съд в Пазарджик.

Те са обвинени за участие в група, която проповядва антидемократична идеология (религиозно-екстремистка идеология и изграждане на халифат) и за пропаганда за война. Престъпленията са по чл. 108, 109 и 407 от Наказателния кодекс.