Обстановката в страната се нормализира след ураганните ветрове
Обстановката в страната се нормализира след ураганните ветрове / netinfo
Обстановката в страната постепенно се нормализира, след като през нощта в неделя срещу понеделник на много места имаше ураганен вятър. Той остави без ток и вода десетки населени места. Вятърът беше най-силен в Кърджали, където достигна скорост 110 километра в час. Планинските спасители продължават да издирват загубил се турист, друг бе спасен.

Въстановено през деня бе електрозахранването в Габровско, в Кърджалийско и в Монтанско, каза за Дарик оперативният дежурен в Гражданска защита Анастас Ирибаджаков. В област Разград пет-шест села останаха без електрозахранване през целия ден. Ирибаджаков допълни, че падналите от бурята дървета, както и ламарини от покриви са отстранени.

Заради силния вятър бяха затворени пистите в Банско. Вятърът събори няколко дървета и нанесе незначителни материални щети на постройки в планината. Няма пострадали хора. 

До 70 км в час достигна скоростта на вятъра по високите места в Благоевградска област, съобщиха от планинските спасителни служби и предупредиха, че условията за ски туризъм са неблагоприятни. През деня не работеше нито едно от ски съоръженията, като силният вятър в неделя през нощта нанесе незначителни щети. „Не можем да кажем кога ще бъдат пуснати лифтовете, но екипите ни продължават да работят по отстраняване на повредите", каза за Дарик дежурният спасител от службата в Банско. Към 18 ч. обстановката бе нормална без допълнителни усложнения, съобщи за Дарик началникът на Гражданска защита Петър Самарджиев. Към 17 ч единственият постъпил сигнал за аварийна ситуация е от община Белица, където хотел остана без ток.

Нормализира се зимната обстановка и в Габровска област. В региона вече няма населени места без ток, съобщават от Гражданска защита. В понеделник сутрин около 25 селища останаха без елекрозахранване, но авариите бяха отстранени да края на деня. Непроходим бе пътят за местността Узана. Дебелината на снежната покривка там достигна 40 см, но са се образували преспи по 3-4 метра. Оснаналите пътища в областта са проходими при зимни условия.

Заради ураганния вятър проблеми с електрозахранването има в над 20 села в Пернишка област. Част от авариите вече са възстановени.

По поречието на река Струма в Пернишко вятърът е достигнал до 100 километра в час в нощтта срещу понеделник. Вятърът е повалил стълбове и дървета, има скъсани жици по далекопроводи с ниско напрежение.

Възстановено е захранването с ток на Кладница, Селимица и единадесет населени места в Радомирско. Два стълба са паднали в община Ковачевци и поради това всички селища освен Лобош са останали без ток. Проблемите с електрозахранването има от обяд и в Земенско. Силният вятър е повалил две дървета, като едното е паднало на пътя Перник – София, а другото – върху павилионите на двора в СОУ ''Петър Берон'' в Перник. Пострадали при инцидента няма.

Четири квадратни метра мазилка е рухнала от блок в пернишка улица. Огромният къс се е срутил от 10 м върху три паркирани автомобила. Счупени са стъклата на автомобилите.

Все още не е възстановено водоподаването в село Искър, община Гулянци. Това съобщи за Дарик директорът на Областна дирекция Гражданска защита–Плевен инж. Георги Линков.

Хората от Искър нямат вода от петък, когато поради свлачище е прекъснат водопровод. Още в събота сутринта там са изпратени три водоноски. Според инж. Линков проблемът ще бъде отстранен най-рано във вторник вечерта.

Отстранени са и авариите в електрозахранването на селата от ловешките общини Троян и Априлци и комплекс „Беклемето”, каза шефът на Гражданска защита–Ловеч инж. Иван Чоканов. Електрозахранването е преустановено заради скъсани от силния вятър проводници. В региона няма села, останали без вода.

Все още не е подновено издирването на изчезналия в неделя в Стара планина младеж от София, съобщи за Дарик дежурният от Планинската спасителна служба. Алпинистите, изпратени от службата, които се намираха в хижа „Равнец”, са свалени от планината, за да изчакат подобрение на времето. В неделя трима младежи тръгнаха от хижа „Плевен”, за да прехвърлят билото на Стара планина до хижа „Рай”, като единият изчезна в планината.

Следобед 11 населени места в Смолянска област бяха без електричество заради скъсани електропроводи по информация на Гражданска защита. В някои от селищата електрозахранването бе възстановено. В Смолянска община обилните снеговалежи продължиха през целия ден. В Студенец и Малина в района на Пампорово все още няма електричество. Автобус с пътници аварира и препречи пътя Рожен-Смолян. Причината за инцидента е, че автобусът се е движил без вериги. Екип на Гражданска защита бе изпратен на място, за да разчисти пътя. Проходът Рожен не е затворен, но движението със зимни гуми и вериги, без ремаркета и полуремаркета е задължително, предупреждават от КАТ

С резерв от стоки от първа необходимост за поне десет дни трябва да разполагат хижите и хотелите в района на Стара планина. Това гласи заповед на кмета на Казанлък Стефан Дамянов, изпратена до собствениците и управителите на хотели и хижи.

В началото на януари при утежнена зимна обстановка в хижите в района имаше бедстващи туристи и общината, както и екипи на Гражданска защита положиха усилия, за да спасят хората. Тогава стана ясно, че в някои от хижите няма достатъчно храна, дърва, медикаменти и превързочни материали.