/ БГНЕС
Образованието е основен приоритет на правителството
94145
Образованието е основен приоритет на правителството
  • Образованието е основен приоритет на правителството
Държавата въвежда специален механизъм, който ще гарантира, че всяко дете ще посещава училище и ще излезе оттам ограмотено. Механизмът предвижда съвместна работа между училището, социалните служби, местната власт и МВР, но не и допълнителни санкции за родителите, които не изпращат децата си да учат.
 
Министърът на образованието Красимир Вълчев разясни как ще действа механизмът, а вицепремиерът Томислав Дончев и премиерът Бойко Борисов аргументираха нуждата от въвеждането му.
 

БГНЕС


"Образованието е основен приоритет на правителството", каза премиерът Бойко Борисов. "Не си спомням друго правителство да увеличава с по 330 млн. лева годишно заплатите на учителите. Но това не е на най-важното, а то е, че в България трябва да има образовани хора", посочи министър-председателят.
 
Има ли пропаст между постиженията на учениците от различните видове училища?

"Всяко дете в България трябва не само да посещава училище, но и да излиза от него образовано. Само това гарантира просперитета на икономиката и на държавата. Безработицата сега е 6 процента и повече не може да падне, защото, особено в някои етноси, хората не знаят да чета и пишат и затова не могат да си намерят каквато и да е работа", изтъкна още Борисов.

Искаме всички институции да бъдат ангажирани с идеята всяко дете да посещава училище и да излиза оттам ограмотено. Затова ще използваме всичките си ресурси, каза той. Това е най-важното нещо - това е "магистрала в знанието", защото само така можем да постигнем по-висока производителност на труда, заяви още премиерът.

Гимназистите показали по-добри знания на външното оценяване тази година

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви по време на представянето, че държавата трябва да се ангажира с проблема с цялата си мощ. Той цитира данни, според които над 5% от българчетата, една четвърт от ромчетата и над 10% от децата от турски произход не са обхванати от образователната система.
 
"Те стават непригодни за пазара на труда, клиенти на социалната система и с някои от тях се налага да работи МВР, изтъкна вицепремиерът и заяви, че това няма как да е проблем единствено на образователните институции. Тук е необходимо да се мобилизира цялата държава, защото проблемите са интегрални", заяви вицепремиерът.
 

БГНЕС


Дончев посочи, че предлаганият механизъм трябва да сработи още от тази учебна година и резултати от действията да има веднага. Ако има окуражаващи резултати, може да се помисли дали този механизъм да бъде оформен в закон, каза още той, цитиран от БТА.