/ Георги Димитров
На фона на разгорещените дебати по вота на недоверие към кабинета „Петков“, обръщаме поглед към няколко от най-смущаващите моменти от работата на парламента досега.

Размяна на остри реплики между Искрен Митев от "Продължаваме Промяната" и Костадин Костадинов от "Възраждане" доведе до напрежение в пленарната зала по време на дебатите по промените в Закона за досиетата. Всичко се разигра пред очите на децата, които бяха дошли на гости в парламента по повод празника си 1 юни.

Искрен Митев 
БГНЕС

Напрежението ескалира с реплика на Искрен Митев от парламентарната трибуна:

"От този разширен дебат няколко неща станаха ясни. Г-н Копейкин предаде хората, защото си купи къща с техните пари, а тези, които му останаха ги обърна в евро. Ваксинира се и накрая вдигна карта, за да покаже, че е повече човек от другите", заяви Митев. 

Костадин Костадинов
Георги Димитров

Костадинов не остана длъжен и отправи словесна заплаха за агресия към Митев от трибуната и го нарече "тъпак". Отиде при него на мястото му, а Митев го дръпна за вратовръзката. Така в пленарната зала се стигна до спречкване между двамата и членове на парламентарните им групи. Намесата на квестори предотврати по-сериозни сблъсъци.

"Днес е Денят на детето и мисля, че не беше най-добрият момент да се разиграе тази сцена в Народното събрание, на която всички станахме свидетели", каза Искрен Митев по-късно от парламентарната трибуна.

БГНЕС

"На първо място искам да поднеса извинения на децата, на зрителите, които станаха свидетели на тези грозни прояви, в които и аз взех участие, и разбира се, да се извиня, ако по някакъв начин моето поведение е допринесло тази агресия да се разпространи по този начин", извини се Митев.

Само ден по-късно, на 2 юни, народният представител от ПГ "Продължаваме промяната" Христо Петров, познат като Ицо Хазарта, показа неприличен жест в пленарна зала. Това се случи по време на изслушването на вицепремиера Калина Константинова по темата с разследването на украинските бежанци у нас, а ПГ на ГЕРБ-СДС поиска оставката ѝ.

БГНЕС

По време на дебатите се видя как народният представител си направи селфи със среден пръст към парламентарната група на ГЕРБ-СДС, докато те държат листове с надпис "Оставка".

Христо Петров заяви, че се извинява на хората, които се чувстват оскърбени.

„Рядко взимам думата, тъй като времето на българския парламент е ценно. Извинявам се на хората, които по някакъв начин се чувстват оскърбени. Но не се извинявам на хората, на които съм показал този жест, мисля, че това е най-малкото, което заслужават“, заяви Петров, като по този начин отказа да поднесе извинения на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

На 17 юни атмосферата в парламента отново се нажежи до червено. Депутат получи удар в корема след поредното напрежение, възникнало в пленарната зала. 

Настимир Ананиев от "Продължаваме Промяната" бе блъснат и ударен с юмрук в корема от Хамид Хамид от ДПС.

Това се случи, след като в залата настана хаос след изказване на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. Ананиев залитна и почти падна назад върху депутатските банки.

„Стана някаква суматоха, отидох да видя какво става и видях един човек да крещи на колегата Халил Летифов „боклук“, оправда се Хамид. 

„Знаете, колегата е с патерици, отидох да видя какво става. Стана суматоха. Зад мен г-н Ананиев ме задърпа за сакото и крещеше нещо в ухото ми. Обърнах се, леко го побутнах – той театрално се хвърли назад. Знаем, той е свикнал да се търкаля по коридори из парламента, така че нищо друго не е станало“, обясни Хамид.

След бутането, оправянето на чужди вратовръзки и показване на неприлични жестове, се стигна и до нецензурни изрази в залата на Народното събрание. На 21 юни, докато течаха дебатите по вота на недоверие на кабинета "Петков", вицепремиерът Асен Василев направи емоционално изказване от парламентарната трибуна. 

"Това, което чувам, са популистки лозунги и икономическа философия, която, ако мога с едно изречение да обобщя е, да "да го ду*ат бедните", извинявам се за грубия език, но това е икономическата философия, която Вие проповядвате. Да не вдигаме пенсиите, защото щяла да се вдигне инфлацията", разпалено коментира Асен Василев мотивите за искания вот на недоверие. 

БГНЕС

В залата имаше реакция на неодобрение, а председателстващият НС Мирослав Иванов предупреди:

"Благодаря, г-н вицепремиер, само по отношение на тази реплика, която Вие направихте в края на изказването си, Вие отлично знаете, че е крайно неподходяща, съответно извинихте се и моля, да не се повтаря".

Деница Сачева от ГЕРБ също реши да се включи с коментар по темата като заяви, че „това е най-емоционалният министър на финансите, който България е имала в най-новата история“.

Искри прехвърчаха само няколко минути по-късно и между председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и Явор Божанков от БСП. Причината бе коментар на Атанасова.

Десислава Атанасова
Георги Димитров

"От няколко дни за вас Президента на Републиката е човек, който се е объркал, тотално разочарование според Божинката или Божанката, извинявайте, в политика" , поправи се Атанасова.

Явор Божанков
Георги Димитров

Божанков не й остана длъжен и отвърна:

„Днес сте особено емоционална. Пишете във Facebook – скандално изказване на Асен Василев по въпроса с бюджета.Но госпожо Атанасова, не може всеки път като чуете за духане, веднага да излизате. Искате и вие да се вредите там, пък не сте от бедните“, заяви депутатът от БСП.

По-късно председателстващият заседанието обясни, че ако наложи наказание на един от нарушилите правилата, то ще трябва да накаже и още говорители, нарушили правилника, по време на дебатите по вота на недоверие.