/ БГНЕС
Елена Йончева
93762
Елена Йончева
Екатерина Захариева
  • Елена Йончева
  • Екатерина Захариева
Депутатът от БСП Елена Йончева е инициирала питане към премиера Бойко Борисов за срещата му с държавния глава на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани миналата седмица. Йончева разказа пред журналисти в парламента, че е научила от иракски медии за срещата.
 
По думите й, е странно такава среща, "която е от изключителна важност, защото става дума за президент на автономна област, претендираща за независима държава и която предстои да направи референдум за независима държава", да не е обявена пред медиите. Това, според нея, будело съмнение.
 
"Ако е вярна информацията в техните медии, че се е говорило за предоставяне на военна помощ от наша страна, че са водени разговори за признаване на референдума, обществеността трябва да знае, трябва да бъде информирано Народното събрание и да има дебати", посочи депутатът.
 

БГНЕС


В отговор министърът на външните работи Екатерина Захариева потвърди за срещата и уточни, че разговорите са били от дипломатически характер. Военни и политически ангажименти не са поемани.
 
"Не е обсъждано признаване на референдума, това е дипломатическа, протоколна, приятелска среща, говорено е главно за борбата с тероризма", заяви Захариева. "Не знам БСП откъде ги твърдят тези неща, ние сме съюзник в НАТО, знаете как се взимат решения там", поясни още тя.
 
Първият ни дипломат уточни, че срещата е част от обиколката на Масуд Барзани в региона. "Обмяната на информация за сигурността е основен приоритет и се обсъжда с всички, които могат да допринесат за това", подчерта министърът.