НЗОК не била усвоила 59 млн. лева въпреки недостига на средства за здравеопазване
НЗОК не била усвоила 59 млн. лева въпреки недостига на средства за здравеопазване / снимка: Sofia Photo Agency, архив
НЗОК не била усвоила 59 млн. лева въпреки недостига на средства за здравеопазване
58135
НЗОК не била усвоила 59 млн. лева въпреки недостига на средства за здравеопазване
  • НЗОК не била усвоила 59 млн. лева въпреки недостига на средства за здравеопазване

От Българския лекарски съюз са убедени, че финансовият министър Симеон Дянков ще прибере 59-те млн. лева, които са останали неусвоени от бюджета на НЗОК през годината. Това обяви за Дарик председателят на съюза д-р Цветан Райчинов. В писмо до министъра Симеон Дянков, здравния министър Десислава Атанасова и управителя на касата Пламен Цеков, лекарите настояват тези пари да бъдат върнати за здравноосигурителни плащания през 2013 г. По думите на Райчинов обаче - да се случи това било много малко вероятно.

Какво ще се случи с 50-те милиона, останали след трансфера на средства от касата към Здравното ведомство, както и с 9-те милиона, отчетени като неусвоени от касата през 2011 г. са двата основни въпроса, които от Българския лекарски съюз задават на финансовия министър Симеон Дянков.

„Тези пари са неусвоени, защото те не са собственост на Министерството на финансите, те са от здравните вноски на хората и не може да си ги присвои някой, пък бил и той и министър на финансите”, коментира председателят на съюза Цветан Райчинов.

По думите на Райчинов няма ясен отчет и за какво са били изразходвани 340-те милиона, трансферирани по същия начин през 2011 г. „Защо в последния момент, когато се разбра, че са сгрешили при изчисляване на приходната част на бюджета на касата за следващата година, е вкаран текст, с който се отменя двойната вноска за децата, която трябваше да стартира по тяхно предложение, направено в края на 2009-а, а трябваше да стартира на 1 януари 2013 г. Вече е внесено такова предложение за отмяна през друг закон, заобикаляне решения на съда, нямам достатъчно думи да кажа какво точно се случва”, заяви още д-р Райчинов.

От съюза уточниха, че ще настояват за ясно становище на всяка една от институциите, до които е адресирано писмото.