/ IStock
НС ще даде старт на процедурата за избор на управител на БНБ, предаде репортер на БГНЕС.

Депутатите трябва да приемат процедурни правила за предлагане, изслушване и избор на управител на БНБ.

С това НС ще даде своеобразен старт на процедурата за избор на нов управител на БНБ. Управителят на Българската народна банка се избира от Народното събрание.

Парламентът е органът, който избира и подуправителите - ръководители на основните управления по предложение на управителя. Другите трима членове на управителния съвет се назначават от президента на републиката.

Мандатът на членовете на управителния съвет е 6 години.

Депутатите ще разгледат и процедурни правила за избор на Фискален съвет. В сряда парламентът ще разгледа промени в Закона за регистър БУЛСТАТ на първо четене.

В четвъртък на вниманието на народните представители се предлагат три законопроекта за промени в Закона за българското гражданство. Един е на МС, а два на ДПС.

От ДПС и Министерски съвет предлагат сходни промени по отношение на възможностите за придобиване на българско гражданство- т.нар. "златни паспорти". Законодателните им инициативи целят отмяната на тази възможност.

Депутатите ще разгледат на второ четене и измененията в Закона за водите.

Целта на предложеното изменение и допълнение на Закона за водите е преодоляване на съществуващата нормативна празнота по отношение срока на действие на Плановете за управление на речните басейни и Плановете за управление на риска от наводнения, необходими за управлението на водите.

Парламентът ще разгледа още и промените в Закона за предучилищното и училищното образование.

В петък е предвиден парламентарен контрол. 
БГНЕС