НС разглежда ветото на Първанов върху пенсионната реформа
НС разглежда ветото на Първанов върху пенсионната реформа / снимка: Sofia Photo Agency, архив
НС разглежда ветото на Първанов върху закона за обществено осигуряване
48172
НС разглежда ветото на Първанов върху закона за обществено осигуряване
  • НС разглежда ветото на Първанов върху закона за обществено осигуряване

Парламентът ще разгледа ветото на президента Георги Първанов върху Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година, който предвижда реформа в пенсионната система. С промените от следващата година се налага плавно повишаване на пенсионната възраст с 4 месеца както за мъжете, така и за жените от всички категории труд.

Според държавния глава измененията са "едностранен отказ на управляващите от поетите и нормативно установени задължения в противоречие с утвърдените принципи на социалния диалог".

Очаква се в пленарната зала депутатите да отхвърлят ветото. По Конституция за преодоляване на президентското вето са необходими минимум 121 гласа в Народното събрание.

Промените в пенсионната система не бяха консултирани в Националния съвет за тристранно сътрудничество, което е задължително, когато правителството променя правилата в тази сфера. Формално оправдание на управляващите беше, че вносител на промените не е кабинетът, а депутати от ГЕРБ и те имат суверенно право на законодателна инициатива. Стъпката обаче срещна голямо обществено недоволство.

След като парламентът одобри плавното повишаване на пенсионната възраст, президентът наложи вето на Закона за бюджета на общественото осигуряване за догодина, чрез който се променя Кодексът за социално осигуряване. "За мен основното е отсъствието на предсказуемост в поведението на държавата. Само преди една година всички ние приехме една договореност, едно решение, постигнато с висока степен на съгласие, за етапите, за характера на пенсионната реформа. И сега тази реформа, този модел се променя", коментира президентът Първанов.

Премиерът Бойко Борисов пък изрази мнение, че президентът „вместо да благодари, слага вето". "Погледнато реално и президентът Първанов трябваше да ни благодари, че от 1 януари вдигаме пенсионната възраст. И, ако един ден той стане премиер, каквито са амбициите му, няма лошо, той трябва да го направи. А той като социален президент няма да му отива. Ние и на него му свършваме мръсната работа. Вместо да ни благодари, той слага вето", обясни министър-председателят.

Опозицията вече предупреди, че вече подготвят мотивите за сезиране на Конституционния съд заради реформата в пенсионната система. Мотивът е, че не може толкова важни и дългосрочни промени в Кодекса за социално осигуряване да се правят с препратки от Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване.