НС обсъжда на първо четене проектобюджета за следващата година
НС обсъжда на първо четене проектобюджета за следващата година / Sofia Photo Agency

Очаква се парламентът да обсъди на първо четене проектобюджета за следващата година. Заради световната финансова криза в него управляващите предвиждат свиване на икономическия растеж на страната ни до 4,7 на сто, като се прогнозира инфлация в края на 2009 година от 6,7%.

В проектобюджета са предвидени буфери за смекчаване на вероятните последици от финансовата криза върху реалния сектор. Сред тях е капитализирането на Банката за развитие със 100 милиона лева. Минималната работна заплата догодина да бъде с 20 лева по висока и да стане 240 лева, бюджетните заплати да се увеличат с 10 на сто, а пенсиите да се индексират на два пъти с близо 20%, е заложени още в документа. Здравната вноска нараства от шест на осем на сто. Данъците остават непроменени, вдигат се само акцизите. Предвижда се догодина да има бюджетен излишък от 3% от БВП, който при негативни последици за икономиката ни може да бъде намален на 2%. Управляващите очакват чуждестранните инвестиции догодина да паднат до около пет милиарда лева.

При внасянето на проекта в НС в края на октомври финансовият министър Пламен Орешарски каза, че предложеният от правителството бюджет за 2009 г. залага на повече буфери, но продължава политиките на максимално облекчение на данъчното бреме, по-сериозни социални ангажименти и добра икономическа среда. При дискусията в ресорните комисии опозицията разкритикува проектобюджета заради липсата според нея на достатъчно мерки за преодоляване на негативните ефекти от световната финансова криза.