Няма „слово на омраза” между медиите в България и Македония
Няма „слово на омраза” между медиите в България и Македония / снимка: morguefile.com
Няма „слово на омраза” между медиите в България и Македония
37720
Няма „слово на омраза” между медиите в България и Македония
  • Няма „слово на омраза” между медиите в България и Македония

Няма „слово на омраза” между медиите в България и Македония показа съвместно специализирано изследване. Проучването обхваща най-големите електронни и печатни медии в двете държави, като ключовите думи, по които е направено, са „България”, „Македония” (или „имената на двете държави”), както и „Илинденско-Преображенско въстание”.

Съгласно Европейската конвенция за правата на човека всеки има право да изразява и отстоява мнение, както и да разпространява идеи, стига да не застрашава националната сигурност и да не нарушава репутацията и правата на другите. По думите на медийния експерт Александър Кашъмов, държавите, които са подписали конвенцията и са изправени пред това да ограничат дадено слово, могат да го ограничат, само след като изследват контекста и се убедят, че той наистина подбужда към агресия и омраза.

„Когато говорим за свободата на словото, ние говорим за едно основно човешко право с доста широки рамки. Защото, ако пък тази свобода те ограничава под път и над път, това създава опасността от намаляване и ограничаване на обществения дебат”, обясни той.

Резултатите от изследването показват, че слово на омраза в отношенията между двете страни няма, но все още има изказвания, които създават предпоставки за напрежение.

„По правило журналистите се въздържат от собствен коментар на изявленията на политиците. Трябва да бъдат имани предвид пораждащите напрежение фрази и епитети, които се произнасят и, че те не спомагат за решаването на проблемите, а имат потенциала да ги задълбочават. Едновременно с това обаче, това не трябва да води до цензура, защото пък се създават други рискове за изкривяване на говоренето”, уточни той.

Кашъмов обясни още, че най-голяма опасност за създаване на слово на омраза има в думи, изразяващи негативните оценки на България спрямо Македония, а също така и изказвания срещу лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.