/ ThinkStock/Getty Images
НПО: Амфетаминовите психози у нас не се лекуват адекватно
100667
НПО: Амфетаминовите психози у нас не се лекуват адекватно
  • НПО: Амфетаминовите психози у нас не се лекуват адекватно
Лекарите ни не са обучени да работят и болниците нямат готовност да приемат хора, изпаднали в амфетаминови психози, вследствие на прекомерна употреба на наркотични вещества. Това твърдят неправителствени организации, според които при адекватни грижи подобна зависимост е лечима.

Как психично болни хора попадат в омагьосан кръг?
 
Клиничният социален работник Желяз Турлаков обясни, че у нас при амфетаминови психози в 80 процента от случаите се поставят неадекватни диагнози. Друг проблем според експерта е финансирането и липсата на клинична пътека за тази диагноза.
 
"В България се получава огромен проблем. Хората, които изпадат в амфетаминова психоза след като употребяват, се обръщат естествено към психиатрите. Голяма част от тях обаче не са обучени да работят с такива хора. Те ги диагностицират по начин, който да им е удобен в клиничната практика, тоест по клиничен път, за да могат да бъдат изписани определени лекарства и е ясно какво се случва. Но нито болниците са подготвени за такива пациенти, нито екипът има специфичен тренинг за това", обясни Турлаков.

Какво се случва с шофьори, употребили амфетамини?
 
"В 80% от случаите се слагат диагнози, които не са адекватни, не са реални. Да, състоянията на амфетаминови психози напомнят форма на параноидна шизофрения, но те не са такива. Те приличат, но не са такива и в повечето случаи при правилна интервенция, при правилно лечение тези състояния отшумяват. Но ако няма достатъчно места за това нещо, ако няма екипи, които да са обучени, ако няма финансиране... Говорим за елементарен праг - ние работим 15 години, държавата е дала 5 лева до тоя момент за това нещо, казвам го в кавички. Тоест, в един момент имаме огромен проблем и с финансирането. Хората са принудени да заплашат това нещо от собствените си джобове, защото няма клинична пътека. Говорим за откровено некомпетентни хора", коментира Желяз Турлаков.