Новото правителство е правено като за чужбина, смята Андрей Райчев
Новото правителство е правено като за чужбина, смята Андрей Райчев / снимка: БГНЕС, архив

Съставът на новото правителство е направен като за чужбина. Това са хора, които прекрасно си говорят навън, ще направят много добро впечатление в чужбина. Не знам дали ще успеят да успокоят хората вътре - няма да им е лесно. Това са хора с огромен международен опит, но без опита в най-важното - общуването с изсипалия се на улицата български народ. Това каза пред Фокус социологът Андрей Райчев.

„Това правителство има 60 дни работа до изборите и 15-20 след това. Дано успеят да направят електронното правителство. Поема се един съвсем конкретен и много важен ангажимент за България", каза още Райчев.

„Аз не вярвам, че България може да бъде лекувана преди да се постави диагнозата. Ние не можем да направим диагнозата на ситуацията - всички са объркани: и професионалните политици, и непрофесионални политици, и хората, които са на улицата. Те са объркани, защото не е ясно от какво боледува държавата - нямаме съгласие по въпроса, добави социологът.

По думите му лидерът на правителството Марин Райков е „свикнал да прокарва меко някаква политика". Но чак да тръгне да лекува - не ми се вярва, каза още Андрей Райчев.
Според него е абсурдно да се твърди, че ще има увеличаване на доходите, защото това правителство нито може да гласува закони, нито има действащ парламент. „Те могат да се опитат малко да облекчат ситуацията, но това ще бъде риванол върху раната, не дълбочинно лечение. Дълбочинното лечение изисква години", каза още социологът.