Столичен общински съвет
Столичен общински съвет / БГНЕС
Новоизбраните съветници в Столичния общински съвет положиха клетва и встъпиха в новия си мандат. 

Началото на днешното тържествено заседание даде областният управител Николай Пехливанов, който пожела на съветниците „смислени дискусии и отговорни решения“, както и мандат, който да направи „качествено различно ежедневието на софиянци.

Манолова: Има ли кой да накаже изборната машина на ГЕРБ

Столичен общински съвет
БГНЕС

Приветствие отправи и председателят на общинската избирателна комисия Полина Витанова.

Столичен общински съвет
БГНЕС

Новите общински съветници получиха своите удостоверения и подписаха клетвените си листове. Пред тях пък клетва положиха и новизбраните районни кметове. 

Йорданка Фандъкова и новите общинари полагат клетва (ВИДЕО)

Общият брой на съветниците в т. нар. „малък парламент“ е 61. Най-много са представителите на сформираната коалиция между ГЕРБ и СДС – 27. Веднага след тях се нарежда „БСП за България“ с 15 представители, „Демократична България“ с 12, ВМРО – 4, „Атака“ - 2 и независимият кандидат Борис Бонев.

Столичен общински съвет
БГНЕС

Столичен общински съвет
БГНЕС

Със своите 27 съветници ГЕРБ-СДС може да си осигури мнозинство с четиримата избраници на ВМРО и двамата от „Атака“ - партиите, които подкрепят и правителството.

Малина Едрева вече е избрана за председател на политическата група на ГЕРБ-СДС, а неин заместник ще бъде д-р Антон Койчев, който е председател на градската организация на СДС.

Предстои да бъдат оформени и останалите политически групи.