електронни цигари
електронни цигари / iStock/Getty Images
Депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, имащи за цел да намалят административната тежест в сектора.

Новите текстове привеждат националното законодателство в съответствие с правото на Европейския съюз, регламентиращо производството, представянето и продажбата на тютюневи изделия.

Намериха и иззеха тютюн и цигари без бандерол

Данните и информацията за тютюневите изделия вече ще се представят само от производителите и вносителите, като отпада необходимостта информация да предоставят лицата, които въвеждат на територията на страната подобни изделия от друга държава-членка на Европейския съюз.

Тютюн без бандерол иззеха служители на РУ-Стражица

Всички изискуеми данни и информация вече ще се предоставят чрез Общия електронен портал на Европейския съюз. В тази връзка се прецизират правомощията на Института по тютюна и тютюневите изделия, който към момента е отговорен за тяхното съхранение и за осигуряването на достъп до тях на Европейската комисия и на другите държави от ЕС.

Разбиха домашна работилница за обработка на тютюн

Предвидено е от 1 април 2020 г. разрешенията за изкупуване на суров тютюн от безсрочни да станат със срок от 4 години.

Завишават се и санкциите за тези, които изкупуват суров тютюн без валидно разрешение и сключен договор с тютюнопроизводител. По тежки наказания ще има и за непредоставилите на съответната комисия по тютюна изискуемата информация. Предвижда се санкцията да е не по-малко от 30 на сто от стойността на тютюна, а самият тютюн да се отнема в полза на държавата.