Нови силни валежи в страната, следят нивата на язовири и реки
Нови силни валежи в страната, следят нивата на язовири и реки / снимка: DarikNews.bg

Oранжев код е обявен за 30 май в 11 области на Западна и Югозападна България заради интензивни валежи и гръмотевични бури, съобщиха от НИМХ. Кодът е в сила за областите Видинска, Врачанска, Монтанска, Ловешка, София-област, София-град, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка и Смолянска. В тези области валежите ще са придружени с гръмотевични бури, градушки и резки промени в посоката и скоростта на вятъра.

Очаква се повишение на нивата на реките в цялата страна, заради интензивните валежи през последните дни, съобщават от Министерството на околната среда и водите.
Повишения има в поречията на реките Искър, Вит, Осъм и Янтра, като не са изключени локални наводнения. От екоминистерството допълват, че по последна информация от НИМХ се очаква количеството валежи до утре да се понижи с близо два пъти.

В МОСВ е постъпила информация от НИМХ-БАН за очаквани значителни валежи с количества между 30-60 литра на кв. метър, а на места в западната половина на страната и до 100 литра на кв. метър до 0.00 часа на 31 май. През следващите едно-две денонощия на база на метеорологичната обстановка, се очаква повишение на водните количества в реките в цялата страна.

Над 67 литра на квадратен метър е количеството на падналия дъжд в Шумен. Към момента продължава да вали, но засега обстановката е спокойна. По-рано днес покачилите се води на река Стражка заляха дворове на няколко къщи, но домовете на хората засега са вън от опасност.

Екипи на Гражданска защита отводниха няколко мазета в града, сред които и сутеренът на детска ясла. Заради пороя улиците в Шумен се превърнаха в реки, което затруднява движението на пешеходците, за автомобилния трафик проблеми няма. Местните власти следят нивата на язовири и реки постоянно, към момента няма водоеми, които да преливат, с изключение на микроязовира Янково, но той не създава опасност за някое от населените места в региона.

Кметът на Шумен Красимир Костов увери, че обстановката е спокойна и се следи, като за бедствено положени е твърде рано да се говори.

Вчера привечер градушка по-голяма от яйце удари няколко села в община Омуртаг. Има изпочупени покриви и прозорци на коли. В някои от населените места насажденията и посевите са унищожени на 100 процента. В село Плъстина има и наводнени къщи.

Не са предвидени допълнителни мерки за безопасност в София въпреки обявения за днес Оранжев код.

От ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" заявиха за БГНЕС, че не са предвидени и допълнителни дежурни екипи за днешния ден, тъй като наличните са достатъчно. Около обяд се очаква да бъдат представени актуална справка за бедствията в цялата страна, които са възникнали заради проливните дъждове през изминалия ден.

Поройният дъжд на 29 май доведе до дерайлиране на трамвай в столицата. Вследствие на мълния не работеше и светофарът при НДК под Моста на влюбените. Трамваите по линия 5 не стигаха до Княжево, и обръщаха посоката на движение на "Никола Петков". Причината бе влязъл лек автомобил в обособеното трасе на трамвая при спирка Райска градина. Най-много сигнали имаше от кв. Лозенец, където нивото на водата достигна около 15 см. Най-тежко бе положението в подлеза на НДК, където също имаше около 10-15 см вода. Същото бе и положението на кръстовището на бул. "България" и бул. "Гоце Делчев", където бяха изпратени екипи на ПБЗН, за да отводняват районите. Имаше и сигнал за паднало дърво в центъра на София. Част от магазините в подлеза на Министерски съвет също пострадаха от наводнение. Повечето от сигналите бяха свързани със запушени шахти. В кв. "Младост" бе затруднено движението по бул. "Александър Малинов" заради високото ниво на водата.

Сериозни наводнения причиниха силните гръмотевични бури, придружени с проливен дъжд в Бургаска област. Под вода са приземни етажи на детски градини и частни домове, затворен е един от основните пътища към индустриална зона в града. Очаква се обстановката да се усложни, за цялата област е обявен оранжев код.

В момента екипи на „ВиК" - Бургас и служители на общината извършват отводняване на улици и приземни етажи със специализирана техника.

Сериозно е положението в най-ниската точка на града - в района на жп гарата в централната градска част, където вече се работи по изпомпване на водата. Заради лошото време са отменени курсовете с водния транспорт до остров Света Анастасия.

След разразилата се буря в късния следобед на 29 май, когато паднаха 65 литра дъжд на квадратен метър, множество търговски обекти в центъра на града бяха наводнени.
Проливните дъждове причиниха сериозни задръствания на автомобили в района на Равда, по пътя Слънчев бряг - Бургас, тъй като в курортния комплекс в края на тази седмица летният сезон стартира официално.

Дъждът в Габрово продължава да вали, пороите, започнали от вчера след 16:30 ч., с временни прекъсвания, усложняват обстановката. Количеството на валежите, паднали през изтеклата нощ, е 60 литра на квадратен метър, като интензитетът на валежа в различно време е достигал 320 литра на квадратен метър. Това съобщиха от общинския съвет по сигурността.

Водата, събрана в язовир "Христо Смирненски" пред последното денонощие, е близо 700 000 кубически метра, язовирното ниво се е покачило с 52 сантиметра. До достигане напреливния ръб на водоема остават около 7 милиона кубически метра
резерв.

Предвид очакваните и днес значителни валежи, гръмотевични бури и градушки, от общината предупреждават, че излетите в планинските райони, какъвто е и Габровският, са нежелателни и опасни. Очаква се застудяване и преваляване на сняг по високите върхове.

Над 60 процента от месечната норма на валежите са се излели над Търговище през последното денонощие. Само за шест часа - от 8 до 14 часа днес валежите са достигнали 35 литра на кв. метър. В града на квадратен метър са паднали над 43,5 литра дъжд, съобщи Красимира Стойчева, ръководител на Метеорологичната обсерватория в Търговище.

В Търговищка област най-много валежи има в село Стеврек, община Антоново, където са се излели над 40 литра на кв.м.

Заради обилния дъжд и заради продължаващия ремонт на ВиК-мрежата в града, улиците на Търговище бързо се превърнаха в малки венециански канали. На места не могат да преминат нито коли, нито пешеходци. От служба „Пожарна безопасност и защита на населението" временно ограничиха движението по бул. „Александър Стамболийски" заради наводнения участък. Получен е и сигнал за наводнени мазета на блокове. В службата има и сигнали за наводнени улици в няколко от селата на община Търговище.
Засега службите не съобщават за щети и пострадали хора.

Метеорологичната обстановка в страната ще се усложни, причината е бавно подвижен средиземноморски циклон.

През деня валежите ще продължат, в много райони ще бъдат значителни по количество. Очакват се гръмотевични бури с бързи и резки промени в посоката и скоростта на вятъра. Ще има градушки. От северозапад ще започне да прониква студен въздух, температурите ще се понижават и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по високите западни полета малко по-ниски.

Над планините ще бъде облачно, с валежи и със силни гръмотевични бури. По най-високите върхове на Рила и Пирин ще превалява сняг. По Черноморието ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще паднат краткотрайни, в отделни райони интензивни валежи с гръмотевични бури. Вятърът ще е предимно умерен от изток-югоизток. Максималните температури на въздуха ще бъдат около 21°-23°. Температурата на морската вода е 19°-21°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.